Politerno > Україна і світ > Скільки нас: в Інституті демографії розповіли, чому населення України скорочується

Скільки нас: в Інституті демографії розповіли, чому населення України скорочується

  • 14 Лютого, 2021
  • 847 Переглядів
  • 0

Через низьку народжуваність і коротку тривалість життя в Україні продовжує стрімко скорочуватися населення.

Про це заявила провідна наукова співробітниця Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАНУ Лідія Ткаченко в ефірі каналу “Україна 24“.

 

За її словами, в Україні один із найнижчих рівнів народжуваності у Європі.

“Зазвичай головна увага в нас приділяється народжуваності, але основна наша проблема ще з радянських часів – коротка тривалість життя. І немає стабільної динаміки зростання, на жаль. Багато людей помирає навіть у працездатному віці, особливо чоловіки. Тому велика різниця між кількістю жінок та чоловіків”, – зазначила Ткаченко.

На думку експертки, стан суспільства в Україні – це пряме відображення демографії, зокрема.

“Очевидно, нам потрібно навчитися краще ставитися один до одного. Сам настрій потрібно міняти для того, щоб люди почувалися спокійніше і впевненіше. Для кращої народжуваності потрібна впевненість у завтрашньому дні, як би це не банально звучало”, – сказала вона.

Демографічна ситуація в Україні, за словами Ткаченко, схожа на ситуацію в Молдові, Білорусі, Росії, а також у країнах Балтії.

За даними Держстату, за рік населення України скоротилось на 300 тисяч людей і станом на 1 грудня 2020 року становило 41 мільйон 630 тисяч осіб.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE