Politerno > Україна і світ > Латвія забрала собі $30 млн Іванющенка, не дочекавшись рішень від України

Латвія забрала собі $30 млн Іванющенка, не дочекавшись рішень від України

  • 18 Лютого, 2021
  • 577 Переглядів
  • 0

Після зняття арешту Латвія зарахувала до свого бюджету 30 мільйонів доларів, які українське слідство пов’язує з бізнесменом та ексдепутатом Юрієм Іванющенком, близьким до Віктора Януковича.

Про це йдеться у відповіді Офісу генпрокурора на запит “Української правди”.

Генпрокуратура України у 2014-2019 роках розслідувала провадження за підозрою Іванющенка в незаконному збагаченні та привласненні коштів. У цій справі були арештовані гроші, які належали кільком компаніями і були розміщені в латвійському банку.

У 2019 році це провадження передали в Національне антикорупційне бюро.

Паралельно розслідування про легалізацію цих коштів вели латвійські правоохоронці. У жовтні 2019 року за результатами цього розслідування суд у Ризі вирішив конфіскувати близько 30 мільйонів доларів.

У лютому 2020 року прокуратура Латвії повідомила українську сторону, що арешт грошей триватиме до 6 квітня. Якщо до цього в Україні не ухвалять рішення про конфіскацію, кошти перерахують в бюджет Латвії.

Оскільки станом на 6 квітня 2020 року українські суди не винесли вироку стосовно Іванющенка, Латвія зняла арешт з коштів і зарахувала їх до свого бюджету.

При цьому латвійська сторона повідомила, що у випадку, якщо в Україні з’явиться рішення про конфіскацію, “воно буде розглянуте в порядку чинного міжнародного законодавства”. Договір між Латвією та Україною передбачає, що сторони взаємно виконують вироки в частині відшкодування шкоди від злочину.

В Офісі генпрокурора кажуть, що разом із Міністерством юстиції займаються “українсько-латвійськими консультаціями з приводу повернення конфіскованих Латвією коштів українській стороні”.

Водночас, із власних джерел правоохоронних органах “Українській правді” стало відомо, що кошти були арештовані в епізоді справи, що стосувався незаконного збагачення.

Однак у серпні 2019 року, перед передачею справи в НАБУ, цей епізод закрили на підставі рішення Конституційного Суду. Антикорупційне бюро отримало в розслідування справу без частини про незаконне збагачення.

Крім того, джерело УП у правоохоронних органах каже, що за 5,5 років, коли провадженням займалась ГПУ, слідчих дій, спрямованих на завершення розслідування, не проводились, справа була зупинена.

Нагадаємо, у вересні 2018 року стало відомо, що кошти тіньового олігарха екс-регіонала Юрія Іванющенка в Швейцарії зможуть розблокувати лише після того як в Україні щодо нього завершать розслідування.

у квітні 2019 року від відповідальності звільнили обвинувачених у незаконному відчуженні землі Жукова острова в Києві. На цих територіях соратник екс-президента Віктора Януковича Юрій Іванющенко зводив маєток, який журналісти називали “Межигір’я-2”.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE