Politerno > Україна і світ > Аслунд прокоментував скандал із Мендель через її статтю про президента й олігархів

Аслунд прокоментував скандал із Мендель через її статтю про президента й олігархів

  • 9 Березня, 2021
  • 947 Переглядів
  • 0

Cпівробітник Atlantic Council Андерс Аслунд у коментарі до статті прессекретарки Володимира Зеленського про те, що президент готовий кинути виклик будь-якому олігархові, запитав у Мендель, чому український президент жодного разу критично не висловився про Коломойського.

Почнемо з того, що прессекретарка президента України Юлія Мендель опублікувала у твітері посилання на свою статтю для американського аналітичного центру Atlantic Council.

 

Вона написала, що президент Володимир Зеленський “готовий кинути виклик владі українських олігархів”.

“Попередні українські лідери багато говорили про деолігархізацію, але мало зробили. Зеленський прагне, щоб його дії говорили самі за себе”, – зазначила Юлія Мендель.

Цей твіт прокоментував шведський економіст, старший науковий співробітник Atlantic Council Андерс Аслунд. Він вважає, що головна проблема Зеленського – зв’язок з олігархом Ігорем Коломойським, проти якого очільник держави публічно не виступає.

“Справді? Він може назвати Коломойського? Кинути виклик олігархам – взагалі нічого не означає. Тому всі так кажуть, але головна проблема – це Коломойський. Може, Зеленський про нього говорить? Або він все ще міцно із ним? Чому всі ці маріонетки Коломойського досі його депутати?”, – пише економіст у коментарі.

Юлія Мендель звинуватила Аслунда в поширенні дезінформації нібито через те, що його звільнили.

“Містере Аслунде, я дуже розчарована, що на вас так сильно вплинули занадто старі наративи дезінформації. Сподівалася, ви говорите, спираючись на якісну аналітику, а не лише через те, що вас звільнили”, – написала Мендель.

Зазначимо, що у вересні 2020 року економіст заявив, що звільнився з наглядової ради “Укрзалізниці”, бо керівництво держпідприємства не виконує рішення ради, а від президента члени наглядової ради отримують тільки “образи і перешкоди”.

Аслунд попросив Мендель вибачитися, якщо вона не зможе навести приклад критичних висловлювань Зеленського про Коломойського. Він також назвав олігарха “найбільшим аферистом України”.

Речниця президента звинуватила економіста в тому, що “він бореться словами, а Україна – діями”. На що Аслунд відповів, що не бачить жодних дій, так само, як і відповідей на свої запитання.

Свою думку щодо цього гучного скандалу Андерс Аслунд прокоментував у ефірі телеканалу “Прямий“.

“Ви прекрасно розумієте, це не дуже серйозно виглядає. Ми взагалі не маємо жодних зв’язків з нею. Я її не бачив і не знаю”, – заявив він

Експерт пояснив, чому він пішов зі свої посади з Наглядової ради “Укрзалізниці”.

“І хотів би пояснити. Я був в наглядовій раді “Укрзалізниці” (з червня 2018 року Андерс Аслунд був незалежним членом наглядової ради “Укрзалізниці”, звідки звільнився 25 вересня 2020 року – ред.) майже 2,5 роки. Але протягом останнього пів року нічого не платили, взагалі не платили за нашу роботу. І це досить багато роботи в наглядовій раді великого державного підприємства. І тоді я звільнився.

Це я пішов (з Наглядової ради “Укрзалізниці” – ред.) через те, що український парламент і президент вважали, що не треба платити людям, які сидять в наглядових радах, що, звичайно, політика щодо боротьби з корупцією… І, врешті-решт, це прем’єр-міністр Денис Шмигаль це питання вирішив. Але це він зробив після того, що я зробив досить багато галасу, коли я пішов. Тому що корпоративне управління на державних підприємствах не дуже добре працює…”, – розповів Аслунд.

За його словами, він не очікує на вибачення з боку прессекретарки президента України Юлії Мендель, оскільки вона не є професіоналом.

“Я нічого не чекаю від неї. Я її не знаю. Ця молода дівчина. Вона отримала високу посаду. І, виявляється, що не дуже добре знає, як робити таку роботу”, – підкреслив Аслунд.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE