Politerno > Тернопільщина > Польське місто розриває відносини з Тернополем через перейменування стадіону

Польське місто розриває відносини з Тернополем через перейменування стадіону

  • 10 Березня, 2021
  • 6782 Переглядів
  • 0

Польське місто Замостя розриває партнерські відносини з Тернополем через перейменування Тернопільського стадіону на честь Романа Шухевича.

Про це повідомив мер Замостя Анджей Внук у зверненні, передає “Суспільне”.

“З великим сумом констатую факт, що депутати Тернопільської міськради назвали міський стадіон іменем Романа Шухевича – керівника УПА, відповідального за вбивства польського населення в 1943-44 роках”, – написав Внук.

Звернення Анджея Внука

“Я поважаю право кожного народу на власне розуміння історії. Проте, я не можу пройти повз жорстокість війни і неповагу до беззахисних жертв польського народу”, – зауважив Анджей Внук.

Анджей Внук повідомив, що вони змушені припинити співпрацю з Тернополем за проєктом “Спільна історія двох міст – Тернополя та Замостя”, з фонду ЄС за “Програмою прикордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна” мали виділити понад 68,7 тисяч євро.

“Я сподіваюся, наші українські партнери зрозуміють, що будь-яка ініціатива повинна враховувати почуття сімей жертв польського народу”, – повідомив Внук.

Кореспонденти Суспільного телефонували до Анджея Внука за номером, який вказаний на сайті. Зв’язатися із ним не вдалося. Також кореспонденти телефонували до речниці Тернопільської міськради Катерини Калуш, щоб отримати коментар щодо цієї ситуації. Вона пообіцяла прокоментувати ситуацію завтра.

Як відомо, 9 березня посол Ізраїлю в Україні Джоель Ліон виступив проти рішення депутатів Тернопільської міської ради щодо перейменування міського стадіону. Про це він повідомив на своїй сторінці у Twitter.

Міський голова Тернополя Сергій Надал відповів на коментар посла Ізраїлю в Україні. За його словами, посол був введений в оману радянською історикографією: “Адже сьогодні є відкриті всі архіви КДБ, відкриті архіви СБУ. Можна почитати, хто знищував євреїв і за що насправді воювала УПА. Всім відомий факт, що Роман Шухевич і його сім’я допомагали переховувати від нацистів єврейських дітей, рятували їх життя”.

Втім, слід відзначити, документи ОУН свідчать про зворотнє.

В МЗС України наголосили, що дипломати повинні працювати над зміцненням дружби та взаємної поваги між українським та ізраїльським народами, а не навпаки.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE