Politerno > Україна і світ > У Зеленського написали законопроєкт про ліквідацію ОАСК, але у Раду не внесли

У Зеленського написали законопроєкт про ліквідацію ОАСК, але у Раду не внесли

  • 15 Березня, 2021
  • 869 Переглядів
  • 0

Офіс президента підготував законопроєкт про ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва, який, за висновком ВРП, реалізувати “не видається можливим”.

Про це йдеться у статті “Української правди”.

 

Законопроєкт передбачає ліквідацію не лише ОАСК, а й Київського окружного адмінсуду, повноваження якого поширюються на Київську область.

Замість цих двох установ пропонується створити Окружний адміністративний суд Київської області та міста Києва.

Він має бути розташований у столиці та відповідати як за Київ, так і за область.

У пояснювальній записці до проєкту йдеться, що його розробили “з метою оптимізації видатків державного бюджету”, а прийняття такого закону також “забезпечить… доступ громадян до незалежного та безстороннього суду, підвищить ефективність здійснення правосуддя судами”.

Станом на 15 березня Володимир Зеленський не зареєстрував свій законопроєкт у Верховній Раді.

Офіс президента ще 3 лютого 2021 року направив законопроєкт до Вищої ради правосуддя, яка має оцінювати подібні пропозиції до того, як їх розглядатиме парламент.

5 березня ВРП затвердила свій висновок, зазначивши, що реалізація законопроєкту “не видається можливою до моменту створення та початку роботи… Вищої кваліфікаційної комісії суддів”, діяльність якої призупинили в рамках судової реформи Зеленського.

Також ВРП зазначила, що з пропозицій Офісу президента “не вбачається, яким чином видатки державного бюджету… будуть оптимізовані”, та наголосила, що законопроєкт “має відповідати загальним вимогам: бути чітким, узгодженим та обґрунтованим, таким, що не породжує сумнівів у конституційності та відповідає принципу незалежності судової влади”.

Нагадаємо, судді Вищого антикорупційного суду Тимуру Хамзіну винесено попередження за те, що він дозволив НАБУ провести обшуки у судді Окружного адміністративного суду Києва Володимира Келеберди.


Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE