Politerno > Україна і світ > РНБО вводить санкції проти двох десятків надрокористувачів олігарха Фукса

РНБО вводить санкції проти двох десятків надрокористувачів олігарха Фукса

  • 19 Березня, 2021
  • 873 Переглядів
  • 0

РНБО ввела санкції проти 19 компаній, що проходять у справі, яку пов’язують з ексміністром енергетики Едуардом Ставицьким і компанії “Голден Деррік”.

Арешту дозволів на користування надрами цих компаній в судах з минулого року домагається Офіс генпрокурора, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на секретар РНБО Олексія Данілова.

“Щодо цих 19 компаній застосовано максимальний вид санкцій, які може застосувати наша країна, застосувати Рада національної безпеки та оборони нашої країни”, – заявив секретар РНБО Олексій Данілов на брифінгу в п’ятницю після засідання.

Йдеться про Ново-Диканську площу (ТОВ “Гео Коннект”), Попаснянсько-Самарську (ТОВ “Еджейн Макро”), Північно-Перещепинську (ТОВ “Глобал Гео Інвест”), Ольшанську (ТОВ “Транс Сет Гео”), Південно-Свистунківську (ТОВ “Еко Газ Альянс”), Південно-Зіньківську (ТОВ “Епівал Енерджи”), Бірківсько-Юхновську (ТОВ “Гео Пост”), Фльорівсько-Ювілейну (ТОВ “Юноліт Ойл”), Руновщинську (ТОВ “Профі Нафт”), Боярсько-Чапаївську (ТОВ “Гео Таргент”), Дружинінську (ТОВ “Надра Прайд”), Гулаківську (ТОВ “Бест Гео Тех”), Зуївську (ТОВ “Гео Стенс”), Бутівсько-Миргородську (ТОВ “Надра Вест Груп”), Лютенсько-Будищанську (ТОВ “Гео Форс Ойл”), Північно-Федіровську (ТОВ “Бест Оіл Компані”), Майорівську (ТОВ “Надрапростір”), Давидівсько-Лелюхівську (ТОВ “Гео Вертикаль”) і Клюшниківську (ТОВ “Інфо Гео Тренд”).

“Голден Деррік” отримав ці дозволи на розвідку та видобуток нафти й газу в 2012-2013 роках поза конкурсом, тому що третина його капіталу належала державній НАК “Надра України”.

Компанії мають дозволи на геологічне вивчення нафтогазоносних площ на Полтавщині, що раніше належали компанії “Голден Дерік”.

“Голден Дерік” за часів президентства Віктора Януковича була близькою до ексміністра Едуарда Ставицького та без конкурсів отримала три десятки родовищ в Полтавській області. Після зміни влади вона втратила ліцензії, але змогла більшу частину їх відсудити, що збіглося зі зміною власників фірми.

Власником стала фірма, що змінила назву на “Іст Юроуп Петролеум”. 33% цієї компанії належали державній “Надра України”, яка вийшла з засновників 31 грудня 2018 року.

Данілов  також заявив, що в Україні проведуть аудит всіх дозволів на користування надрами країни, починаючи з 1994 року. Попередні перевірки показали, що більшість дозволів отримали компанії, контроль яких здійснюється через офшори.

У держреєстрі бенефіціаром низки цих компаній вказано їх керівника Віталія Лупето. Раніше вважалося, що надрокористувачі належать бізнесменові Павлу Фуксу, однак він спростував цю інформацію в інтерв’ю ЕП.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE