Politerno > Україна і світ > У Лівії убито кривавого командира, ООН вимагає вивести з країни найманців “Вагнера”

У Лівії убито кривавого командира, ООН вимагає вивести з країни найманців “Вагнера”

  • 25 Березня, 2021
  • 1038 Переглядів
  • 0

У Лівії вбито командира збройних формувань бунтівного генерала Халіфи Хафтара.

Як повідомляє Anadolu з посиланням на місцеві ЗМІ, мова йде про Махмуда Аль-Верфаллі, якого оголосив в розшук Міжнародний кримінальний суд.

Верфаллі убито у Бенгазі невідомими нападниками.

За версією МКС, він причетний до вбивств, визнаним військовими злочинами, а також до масових страт ув’язнених у Бенгазі.

У середу бойовики відкрили вогонь по автомобілю, що перевозив Аль-Верфаллі, серйозно поранивши його і його двоюрідного брата Аймана, повідомило агентству AFP джерело, що побажало залишитися неназваним. За словами іншого джерела, пара була оголошена мертвою після прибуття в медичний центр Бенгазі, розташований недалеко від місця стрілянини.

Міжнародний кримінальний суд (МКС) в Гаазі двічі пред’явив аль-Верфаллі звинувачення у вбивстві понад 40 бранців, в тому числі в інциденті 2018 року, коли з’явилися фотографії, на яких він застрелив 10 ув’язнених із зав’язаними очима. «Просто він був безжальним і нещадним вбивцею», – сказав Al Jazeera Анас Ель Гоматі, засновник і директор Sadeq Institute.

У грудні 2019 року США ввели санкції проти Аль-Верфаллі, звинувативши його в серйозних порушеннях прав людини.

Як заявив спецпосланець ООН по Лівії Ян Кубіш, народ Лівії вимагає виведення з країни усіх міжнародних найманців, щоб забезпечити безпеку на всій території. 

«Їх відхід з Лівії вкрай важливий для відновлення єдності країни, а також допоможе пом’якшити наслідки збройного конфлікту і іноземного втручання», – пояснив спецпредставник.

Раніше стало відомо про створення в Лівії тимчасової виконавчої влади – визнаного ООН уряду національної єдності. Він буде керувати країною до виборів 24 грудня. Бунтівний генерал Хафтар, якого підтримує Росія, вів наступальну операцію зі сходу, намагаючись захопити столицю Тріполі, де засідав уряд.

Сторони конфлікту в Лівії активно використовували допомогу іноземних сил. Зокрема, за інформацією ЗМІ, Лівійській національній армії генерала Халіфи Хафтара допомагають російські найманці з ПВК «Вагнер».



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE