Politerno > Україна і світ > Парламент засудив події на Банковій – свастику на будівлі домалювали після акції

Парламент засудив події на Банковій – свастику на будівлі домалювали після акції

  • 30 Березня, 2021
  • 671 Переглядів
  • 0

Народні депутати підтримали постанову “про засудження подій, що відбулись 20 березня 2021 року біля Офісу президента” під час протесту на підтримку Сергія Стерненка.

За проєкт постанови №5295 проголосували 237 нардепів.

Під час виступу нардепки “Європейської солідарності” Ірини Геращенко у сесійній залі почалася штовханина між нардепами “ЄС”, зокрема з п’ятим президентом Петром Порошенком, Михайлом Бондарем, Артуром Герасимовим, та “слугами народу”.

Під час свого виступу Геращенко повідомила, що у першому ряду сидить нетверезий “нардеп на прізвище Ш”, ймовірно маючи на увазі Сергія Швеця і звернулася до Нацполіції з проханням зробити тест на вміст алкоголю в його крові.

У постанові зазначається, що нардепи засуджують дії під ОПУ. Депутати постановляють:

МВС, СБУ та ДБР:

– забезпечити швидке, повне та неупереджене розслідування та надати юридичну оцінку подій, що відбулись біля ОПУ;

– керуючись одним з основних принципів демократії – принципом політичної рівності громадян перед законом, вивчити обставини, що супроводжували події, які відбулись біля ОПУ, на предмет організації та/або участі у реалізації зазначених подій будь-яких політичних партій та/або пов’язаних з ними осіб;

– визначити ступінь вини учасників, організаторів та замовників події у завданні матеріальної шкоди державному майну та забезпечити притягнення винних осіб до відповідальності у відповідності до законодавства;

– щотижнево у порядку, передбаченому законодавством, надавати Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності актуальну інформацію щодо ходу розслідування подій, що відбулись 20 березня біля ОПУ.

Державному управлінню справами:

– протягом триденного строку подати до Верховної Ради інформацію щодо розміру шкоди, завданої будівлі;

– після встановлення осіб учасників подій, що відбулися біля ОПУ, які завдали шкоди будівлі у співпраці з іншими органами державної влади, вжити заходів, спрямованих на відшкодування завданої майнової шкоди.

Також стало відомо, що нацистську символіку на будівлю Офісу президента нанесли вже після закінчення акції протесту проти ув’язнення Сергія Стерненка, правоохоронці встановили особу порушника.

Про це повідомив голова Нацполіції Ігор Клименко, виступаючи у парламенті 30 березня.

“Щодо свастики на стіні Офісу президента. Символ справді з’явився вже після завершення акції, о 23.35. Ми встановили цю особу. Не розкриватиму деталі, доки належним чином не будуть оформлені всі процесуальні документи”, – зазначив Клименко.

Звітуючи у Верховній Раді, Клименко виклав версію поліції щодо подій 20 березня 2021 року на Банковій.

Голова НПУ запевняє, що правоохоронців на місці було достатньо і вони мовляв, могли втрутитись досить швидко . Але було прийнято рішення “не потрапити на гачок маніпуляцій та провокацій”.

За словами Клименка, провокатори мали на меті показати на весь світ, як влада нібито порушить конституційне право громадян на мирний протест, але правоохоронці “зламали їхні плани”, та не допустили зіткнень та кровопролиття.

За попередніми підрахунками НПУ, мітингувальники використали більше сотні файєрів, понад 80 петард, кілька десятків балончиків та пляшок із фарбою, 15 салютних установок.

Клименко каже, що за підрахунками правоохоронців, участь в акції протесту взяло 1500 людей, 5% з них вчиняли активні агресивні дії.

Поліцією розпочато досудове розслідування за 4 статтями Кримінального кодексу. Підозру повідомлено наразі 7 особам.

Пізніше Клименко у своєму пості на Facebook заявив, що у своєму виступі у Верховній Раді “обмовився і назвав помилковий час нанесення нацистської символіки”. “Насправді правильний час появи свастики – 21:35. Це зафіксували камери відеоспостереження”, – зазначив очільник НПУ.

Нагадаємо, увечері 20 березня на Банковій мітингувальники розбили вікна Офісу президента, залили стіни й бруківку фарбою та намагалися підпалити будівлю.

Радник керівника ОП Михайло Подоляк в діях тих учасників мітингу на Банковій, які били вікна і палили вогонь, побачив спробу спровокувати правоохоронців. Своєю чергою заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко розповів, що правоохоронці свідомо не заважали учасникам акції на Банковій, які потрощили вікна Офісу президента й намагалися його підпалити.

У неділю, 21 березня, після провокативної акції прихильників Сергія Стерненка, прохід до будівлі Офісу президента перекрили правоохоронці.

21 березня фракція “Слуга народу” у Верховній Раді ініціює проведення в найкоротший термін позачергового засідання Верховної Ради для розгляду питання щодо подій, які сталися у суботу біля Офісу президента.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE