Politerno > Україна і світ > У США оголошено НС через кібератаку групи з Росії на трубопровід Colonial

У США оголошено НС через кібератаку групи з Росії на трубопровід Colonial

  • 10 Травня, 2021
  • 595 Переглядів
  • 0

Уряд США оголосив надзвичайний стан після кібератаки на один з найбільших трубопроводів в США Colonial Pipeline російської кібергрупи.

Про це повідомили ряд американських видань, зокрема, BBC та Bloomberg.

Зазначається, що президент Джо Байден може задіяти низку надзвичайних повноважень, щоб гарантувати, що паливо, транспортуванням якого займається Colonial Pipeline, продовжить надходити в великі міста і аеропорти на східному узбережжі США попри відключення трубопроводу.

Зокрема, влада має право відмовитися від безлічі вимог, що регулюють склад бензину, і навіть наказати використовувати американські кораблі для перевезення палива та інших вантажів між американськими портами.

Зараз збільшена кількість часу, яке водії-перевізники можуть проводити за кермом при транспортуванні палива. Як правило, водії можуть бути за кермом не більше 11 годин протягом 14-годинного робочого дня.

За даними, які наводить BBC, атака на Colonial була викликана кіберзлочинним угрупованням DarkSide, яке проникло в мережу Colonial в четвер і отримало майже 100 ГБ даних. Захопивши дані, хакери заблокували дані на деяких комп’ютерах і серверах, зажадавши викупу. У разі невиплати хакери пригрозили витоком даних.

DarkSide розробляє програмне забезпечення, що використовується для шифрування і крадіжки даних, потім вчить “афілійованих осіб”, які отримують інструментарій, що містить програмне забезпечення, шаблон електронного листа із запитом вимагача і навчання, як проводити атаки. Потім кіберзлочинці-партнери виплачують DarkSide відсоток від своїх доходів від будь-яких успішних атак програм-вимагачів.

Одразу кілька джерел – джерело CNN і два ознайомлені джерела NBC News – повідомили, що DarkSide – російське угрупування.

Джерела NBC News повідомили, що хоча російські хакери часто працюють в Кремлі як “фрілансери”, перші ознаки вказують на те, що це була злочинна схема, а не напад з боку держави.

За словами джерела CNN, діяльність DarkSide зазвичай націлений на країни, де не говорять російською.

Нагадаємо, крейсер USS Monterey ВМС США затримав в Аравійському морі судно без розпізнавальних знаків, на якому перевозилися російські протитанкові ракети, а також китайські штурмові гвинтівки, кулемети і гранатомети.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE