Politerno > Україна і світ > “ЄС”, “Голос” і “Батьківщина” пропонують включити справу “вагнерівців” до порядку денного ТСК

“ЄС”, “Голос” і “Батьківщина” пропонують включити справу “вагнерівців” до порядку денного ТСК

  • 15 Липня, 2021
  • 607 Переглядів
  • 0

Три фракцій Ради “Євросолідарність”, “Голос” і “Батьківщина” пропонують внести розслідування обставин можливого зриву спецоперації щодо затримання “вагнерівців” до предмету відання парламентської ТСК.

Про це повідомляє пресслужба “ЄС”.

Також фракції пропонують кандидатуру народного депутата від “Голосу” Романа Костенка на посаду заступника Голови Тимчасової слідчої комісії. Від “Європейської Солідарності” до складу комісії пропонується народний депутат Володимир Ар’єв, від “Батьківщини” – Сергій Євтушок.

У пояснювальній записці автори Постанови зазначають, що її ухвалення забезпечить проведення повної та неупередженої перевірки оприлюднених у засобах масової інформації фактів щодо можливих протиправних дій посадових осіб, що могли призвести до уникнення кримінальної відповідальності членами приватної військової компанії Вагнера. Наслідками ухвалення Постанови буде виявлення та попередження загроз національним інтересам та безпеці України.

Раніше “Європейська Солідарність” вимагала викликати Володимира Зеленського на засідання парламентської ТСК із розслідування можливих фактів державної зради і отримати пояснення у справі “вагнерівців”.

П’ятий Президент України, лідер партії “ЄС” Петро Порошенко також закликав парламент офіційно включити “вагнергейт” в порядок денний ТСК.

“Ми не беремо участі у фейковій комісії, яка була створена двома політичними силами – “Слуга народу” і ОПЗЖ. Вони мають у своєму розпорядженні правоохоронні органи. На сьогоднішній день позиція правоохоронних органів була висловлена – ні СБУ, ні Офіс Генерального прокурора “вагнерівцями” займатися не буде, бо їм це не потрібно”, – заявив п’ятий Президент.

“Ми висунули пропозицію – або створіть окрему слідчу комісію, або включіть до предмету відання існуючої слідчої комісії справу “вагнерівців”. Це потрібно для того, щоб захистити українських воїнів, захистити українських розвідників, які будуть давати свідчення – в тому числі і цілком таємні – від переслідування діючою владою, в якої точно рило в пуху по справі “вагнерівців”, – додав Порошенко.

Порошенко заявив, що теж готовий прийти на засідання ТСК. У “Європейській Солідарності” чекають рішення парламенту і засідання комісії.

Нагадаємо, як заявила глава ТСК, нардепка “Слуги народу” Мар’яна Безугла, на засідання ТСК ВР з розслідування злиття “справи вагнерівців” не зможуть запросити президента Володимира Зеленського, оскільки він є недоторканною особою.

Наказом генпрокурорки Ірини Венедіктової передбачено, що підрозділи, які підпорядковувалися замгенпрокурору Гюндузу Мамедову, передаються іншим заступникам. За даними джерела ТГ-каналу “Шептун” з ОП передали зміст «листів СБУ», через які заступника генерального прокурора Гюндуз Мамедова позбавили доступу до держтаємниці і тепер йому загрожує відставка. Один з епізодів пов’язаний зі зливом інформації російським спецслужбам про операцію із затримання батальйону ПВК Вагнера. Мамедов входив до групи прокурорів, яка брала участь в розслідуванні кримінальної справи, порушеної ГСУ СБУ, № 42014000000000457 від 31.05.2014 р.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE