Politerno > Україна і світ > Венедіктова забрала у Мамедова усі напрямки – ТГ-канали пишуть, що на нього “повішають” злиття справи “вагнерівців”

Венедіктова забрала у Мамедова усі напрямки – ТГ-канали пишуть, що на нього “повішають” злиття справи “вагнерівців”

  • 9 Липня, 2021
  • 626 Переглядів
  • 0
Гундуз Мамедов ОГП

Наказом генпрокурорки Ірини Венедіктової передбачено, що підрозділи, які підпорядковувалися земгенпрокурору Гюндузу Мамедову, передаються іншим заступникам.

Зокрема, Департамент захисту прав дітей та протидії насильству перейшов у підпорядкування заступнику генпрокурора Мустецю, а Тренінговий центр з підготовки прокурорів – Симоненку.

Обов’язки Мамедова документом не передбачено. Чим він займатиметься і чи залишиться працювати в Офісі генпрокурора – незрозуміло.

За даними джерела Цензор.НЕТ, наказу про його звільнення на даний момент немає. Але не виключено, що з ним вчинять також, як із колишнім заступником генпрокура Любовичем, посаду якого скоротили після перерозподілу повноважень. Це сталося після того, як Любович підписав підозри суддям Окружного адмінсуду Києва.

Як повідомляв раніше Цензор.НЕТ, після того, як з підпорядкування Мамедова забрали Департамент, який розслідував злочини, вчинені в умовах збройного конфлікту, на його підтримку виступили громадські організації. Але департамент йому не тільки не повернули, а й позбавили його доступу до держтаємниці.

Правозахисники кажуть, що генпрокурорка Ірина Венедіктова, обґрунтовуючи відсторонення свого заступника Гюндуза Мамедова від керівництва “департаментом війни”, посилалася на якісь “таємні листи СБУ”.

Адвокати Мамедова звернулися до Служби безпеки України за інформацією про “таємні листи”, які нібито стали причиною відсторонення Мамедова від керівництва “департаментом війни”.

Раніше Телеграм-канал “Шептун” (більше 50 тисяч підписників), через який Офіс президента часто “зливає” необхідну інформацію написав, що за даними його джерела з ОП передали зміст «листів СБУ», через які заступника генерального прокурора Гюндуз Мамедова позбавили доступу до держтаємниці і тепер йому загрожує відставка.

“Один з епізодів пов’язаний зі зливом інформації російським спецслужбам про операцію із затримання батальйону ПВК Вагнера. Мамедов входив до групи прокурорів, яка брала участь в розслідуванні кримінальної справи, порушеної ГСУ СБУ, № 42014000000000457 від 31.05.2014 р. В рамках цієї справи було встановлено, що з 29.07.2020 р вагнерівці знаходяться в Білорусі. І вже 30.07.2020 Мамедов повідомив представникам РФ про кримінальне переслідування Україною найманців, що в подальшому вплинуло на розгляд білоруськими правоохоронцями клопотань про видачу підозрюваних. Таким чином, заступник генпрокурора передав секретну інформацію іноземній державі, що призвело до уникнення винними особами відповідальності за скоєні злочини і ослаблення авторитету України як держави”, – пише видання.

Телеграм-канал “Politerno” у відповідь на пост “Шептуна” припускає, що “Банкова через наближені Телеграм-канали почала кампанію по виходу з цього токсичного кейсу (“справи вагнерівців” – ред.) і переведення стрілок на звільненого з ОГП Гюндуза Мамедова”.

За даними джерела “УП” у правоохоронних органах, Венедіктову поінформували, що відсторонення Мамедова від керівництва “департаментом війни” та блокування йому доступу до держтаємниці може призупинити покарання представників Росії та підконтрольних їй окупаційних адміністрацій за воєнні злочини та злочини проти людяності на окупованих територіях.

Мамедов, зокрема, включений до групи прокурорів у кримінальному провадженні за фактом збиття літака MH17 та очолює українську групу у складі міжнародної спільної слідчої групи. Також він бере участь у переговорному процесі щодо збиття українського літака в небі над Іраном.

Нагадаємо, 29 червня новим керівником Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту став Максим Якубовський замість Гюндуза Мамедова. Якубовський до роботи в органах прокуратури працював в “Українському виборі” Віктора Медведчука. 

Прокурори Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту представляють обвинувачення у справах щодо злочинів вчинених на Донбасі та в окупованому Криму. 

Вже 1 липня генпрокурорка Ірина Венедіктова забрала під своє керівництво Департамент нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту. Це відбулося через день після передачі Департаменту її заступнику Максиму Якубовському.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE