Politerno > Україна і світ > Разумков закликав Конгрес США ввести санкції проти “Північного потоку-2” – республіканці і демократи незадоволені угодою Байдена-Меркель

Разумков закликав Конгрес США ввести санкції проти “Північного потоку-2” – республіканці і демократи незадоволені угодою Байдена-Меркель

  • 22 Липня, 2021
  • 646 Переглядів
  • 0

Спікер парламенту Дмитро Разумков висловив глибоку стурбованість у зв’язку з угодою США та Німеччини про введення в експлуатацію газопроводу “Північний потік-2”, який Росія використовує як інструмент гібридної війни. Цей проєкт несе пряму загрозу енергетичній безпеці не тільки України, але і всієї Європи.

Про це йдеться у відкритому листі Разумкова спікерці Палати Представників Конгресу США Ненсі Пелосі, інформує пресслужба українського парламенту.

“Північний потік-2” є насамперед геополітичним проєктом, що має на меті сформувати енергетичну залежність країн Європи від газової монополії Російської Федерації. Він значно звужує шляхи диверсифікації поставок енергії європейським споживачам. “Північний потік-2″ іде врозріз з вимогами Третього енергетичного пакету Європейського Союзу та посилює можливості для Росії зловживати своїм домінуючим становищем на європейському енергетичному ринку”, – підкреслює Разумков.

На переконання спікера ВР, “Північний потік-2” слід розглядати як частину агресивної політики, яку Росія розгортає не лише проти України, а й проти всього західного світу.

“Добудова та введення в експлуатацію цього проєкту зробить можливим подальше нарощування Росією агресії проти України та потенційно проти інших європейських держав”, – йдеться в листі.

Разумков також висловив подяку Конгресу США за постійну підтримку України у протистоянні загрозам з боку Росії та запроваджені раніше санкції, які не дозволили послабити енергетичну безпеку України.

“Звертаюся до Конгресу США послідовно продовжувати політику санкцій, які б не допустили добудову та введення в експлуатацію газопроводу “Північний потік-2” та, у випадку необхідності, розглянути можливість введення додаткових посилених санкцій проти юридичних та фізичних осіб, залучених до будівництва “Північного потоку-2″. Закликаю Конгрес США утримуватися від затвердження будь-яких угод, які загрожуватимуть енергетичній безпеці Європи та становитимуть загрозу національним інтересам України та США”, – додав Разумков.

Як зазначає американське видання Axios, у США не задоволені угодою між США і Німеччиною щодо газопроводу “Північний потік-2”, – ні республіканці, ні демократи.

Зокрема, свої побоювання висловлювали сенатори республіканець Тед Круз та демократ Тім Кейн.

Україна та союзники США на східному фланзі НАТО, ідеться в публікації, стверджують, що трубопровід полегшить Москві ізоляцію Києва і тиск на Європу і що угода між США і Німеччиною не враховує достатньою мірою ці побоювання.

Для Росії та Німеччини вона є підтвердженням того, що будівництво газопроводу буде завершено, дарма що адміністрація Джо Байдена назвала його “геополітичним проєктом Кремля, який загрожує європейській енергетичній безпеці”.

Водночас у середу представники адміністрації Байдена заявили, що саме експрезидент Дональд Трамп проґавив шанс зупинити газопровід. Коли Байден прийшов до влади, його вже було збудовано на 90 відсотків.

Німеччина зобов’язалася “вжити заходів на національному рівні й домагатися ефективних кроків на європейському рівні, включно із санкціями”, якщо Росія спробує “використовувати енергію як зброю” або перекриє газ своєму сусідові. Але тепер це буде набагато простіше, оскільки “Північний потік-2” прокладено в обхід України, на відміну від наявних трубопроводів, якими російський газ надходить до Європи, зазначає видання.

Поки представники адміністрації Байдена домовлялися з Німеччиною, вони працювали з українською стороною над призначенням дати візиту у США Президента Володимира Зеленського, який відбудеться 30 серпня, хоча спочатку планувався на липень. Візит призначено на той час, коли Конгрес перебуватиме на канікулах і Зеленському буде набагато складніше згуртувати опозицію у Вашингтоні проти добудови газопроводу.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE