Politerno > Україна і світ > До парламенту проходять 5 партій, “Батьківщина” обігнала “ЄС”, “СН” втрачає підтримку

До парламенту проходять 5 партій, “Батьківщина” обігнала “ЄС”, “СН” втрачає підтримку

  • 5 Серпня, 2021
  • 1192 Переглядів
  • 0

Якби вибори відбувалися в кінці липня, до Верховної Ради пройшли б п’ять політичних сил: «Слуга народу», «ОПЗЖ», «Батьківщина», «ЄС», «Сила і честь».

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів всеукраїнське опитування громадської думки з 24 липня по 1 серпня 2021 року.

Якби вибори відбувалися в кінці липня, до Верховної Ради пройшли б п’ять політичних сил: «Слуга народу», «ОПЗЖ», «Батьківщина», «ЄС», «Сила і честь».

Найбільшу підтримку отримали б партії «Слуга народу», за яку проголосували б 13,7% серед усіх респондентів і 20,6% серед тих, хто збирається голосувати і визначився з вибором, а також «ОПЗЖ» – відповідно, 11,4% і 18,3%Формально, різниця в підтримці цих політичних сил – у межах статистичної похибки, тому вони «ділять» з приблизно однаковою підтримкою перше місце.

Далі з приблизно однаковою підтримкою (різниця в межах статистичної похибки) ідуть «Батьківщина», яку підтримали б 10% серед усіх респондентів і 16% серед тих, хто визначився, а також «ЄС» – відповідно, 8,9% і 14,2%. (При цьому, різниця між «Батьківщиною» і «ОПЗЖ» – у межах статистичної похибки.)

Також до парламенту потрапила б партія «Сила і честь» – відповідно, 3,9% і 6,3%. Близька до прохідного бар’єру – «Українська стратегія Гройсмана» (3% і 4,7%). Інші партії мають нижчу підтримку.

Порівняно з червнем рейтинг топ-партій істотно не змінився, тобто всі зафіксовані коливання – у межах статистичної похибки. Статистично значущо змінилася підтримка лише Радикальної партії (серед тих, хто визначився, зниження з 5,7% до 4%), «Свободи» (ріст з 2,2% до 3,6%), «УДАР» (ріст з 1,6% до 2,8%) і «Партії Шарія» (зниження з 3,7% до 2,3%).

Порівняно з червнем з 64% до 68,7% зросла частка тих, хто вважає, що справи в країні йдуть у неправильному напрямку. Частка тих, хто вважає, що справи йдуть у правильному напрямку, знизилася з 20% до 16,1%.

Рівень схвалення діяльності Президента В. Зеленського знизився порівняно з червнем – з 34,1% до 29,3% стало менше тих, хто схвалює діяльність В. Зеленського. Водночас, з 52,7% до 56,1% стало більше тих, хто не схвалює його діяльність.

Респонденти скоріше підтримують проведення дострокових парламентських виборів – 48,7% підтримують проти 38,3%, які не підтримують.

Водночас, у випадку дострокових президентських виборів думки розділилися майже порівну – 43,2% підтримують їх проти 46%, які не підтримують.

Методом особистого (“face-to-face”) інтерв’юз використанням планшета (CAPI, computer-assisted personal interviews) опитано 2028 респондентів, що мешкають у 105 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим) за 3-х ступеневою стохастичною вибіркою з квотним відбором на останньому ступені, що репрезентативна для населення України віком від 18 років.

Результати опитування, проведеного Соціологічною групою “Рейтинг” протягом 23-25 ​​липня 2021 року, показали, що Володимира Зеленського підтримали б 27,7% українців. “Слугу народу” підтримати б 24,1% українців. За партію “Європейська солідарність” готові були проголосувати 14,3% виборців, за “Батьківщину” – 12,8%, за “Опозиційну платформу – За життя” – 12,4%.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE