Politerno > Україна і світ > “Не знаю, чи виникла хімія”: про що говорили Зеленський і Байден

“Не знаю, чи виникла хімія”: про що говорили Зеленський і Байден

  • 2 Вересня, 2021
  • 634 Переглядів
  • 0

У середу, о 21:00 за Києвом, в Білому домі розпочалась зустріч президентів США та України Джо Байдена та Володимира Зеленського. 

Президент України Володимир Зеленський попросив президента Сполучених Штатів Америки вплинути на Росію заради звільнення українських полонених та політв’язнів; українська делегація передала в Білий дім список із 450 осіб.

 

“Дуже чутливе питання. Ми сьогодні зранку передали Вашій команді, пане президенте, список всіх полонених України, ми їх підготували, ці списки – людей, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях Донбасу, у тимчасово окупованому Криму, в Росії, Москві. 

Їх біля 450 людей. Яку роль, яку допомогу можуть надати Сполучені Штати?”, – зазначив презідент України.

Також Зеленський сказав, що його в переговорах із Байденом цікавить, зокрема, яка роль може бути у США в плані залучення їх до врегулювання конфлікту на Донбасі. 

Сполучені Штати підтвердили, що виступають проти газопроводу в обхід України “Північний потік – 2”.

Під час брифінгу Зеленський підкреслив, що Джо Байден “особисто гарантує” введення санкцій проти “Північного потоку-2” в разі порушень і створення небезпечної ситуації для України.

“Поки що ми знаходимося на тій стадії, де президент Байден особисто гарантує, що якщо з боку Російської Федерації чи з боку інших представників, інших сторін “Північного потоку-2” у разі його запуску, якщо з боку цих країн будуть порушені якісь речі, які передбачають небезпечну ситуацію через енергетичні проблеми для України, США гарантують введення санкцій проти “Північного потоку”, – зазначив Зеленський.

На тлі першої зустрічі президентів США і України Джо Байдена і Володимира Зеленського країни опублікували спільну заяву щодо майбутнього стратегічного партнерства України та Сполучених Штатів Америки.

У спільній заяві двох країн під час візиту президента Володимира Зеленського до США йдеться про активізацію роботи Комісії стратегічного партнерства, заклик Росії припинити агресію, підтвердження надання безпекової допомоги Києву та співпрацю у секторі оборони.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба прокоментував зустріч президентів США та України, зауваживши про новий рівень відносин країн.

“Замість передбаченої графіком години розмова президентів України та США тривала дві години. Президенти вивели наші відносини на новий рівень”, – зазначив міністр.

Президент України Володимир Зеленський полілився враженнями від зустрічі із президентом Сполучених Штатів, сказавши:

“Я не знаю, чи виникла хімія, складно сказати, але те, що замість години зустріч йшла 2 години, говорить про те, що дійсно сторони зацікавлені в діалозі, зацікавлені в результаті цього діалогу.

Я вважаю, що зустріч була в нормальній, продуктивній, не постійно у сонячній атмосфері, але в такій нормальній чоловічій розмові…

Вважаю, що в України достатньо енергії, щоб усіх штовхати вперед, і це важливо.

Від президента чув тільки приємні слова… Я задоволений результатом, коли він є…

Він (Байден – ред.) розуміє великі кроки (України – ред.) щодо реформ…

Я задоволений, що на рівні президента США бачать позитив.

З боку США до України, до мене особисто, до моєї команди, до Офісу президента негативу не було зовсім, 0, жодного аспекту, жодного слова”.

Зеленський сказав, що в питанні енергетичної безпеки він отримав від Байдена “узагальнену підтримку”.

Президент додав, що у групі підтримки України Конгресу США щодо питання “Північного потоку-2” Україна має “стовідсоткову і навіть більше” підтримку.

Під час візиту до США президент України Володимир Зеленський відвідав Український дім у Вашингтоні.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський у Вашингтоні презентував План трансформації України. Через 5-10 років він бачить Україну безпековим форпостом, мультихабом, успішною і стійкою країною, де є більше справедливості і більше можливостей.

Мінекономіки України та Ексімбанк США підписали меморандум про взаєморозуміння, який передбачає виділення американським держбанком гарантій на 3 млрд дол на операції з експорту в Україну товарів і послуг.

Ексзаступник генпрокурора Віктор Чумак вважвє, шо зроблені президентом Зеленським під час візиту до США заяви про подолання корупції не відповідають дійсності.

ДК “Укроборонпром” за результатами переговорів з американською Lockheed Martin Corporation уклав три угоди про співробітництво на загальну суму 2,5 млрд доларів щодо спільних розробок, постачання продукції та створення нових виробничих потужностей.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE