Politerno > Україна і світ > Нуланд на форумі YES говорила про підтримку України та участь США в Нормандському форматі

Нуланд на форумі YES говорила про підтримку України та участь США в Нормандському форматі

  • 10 Вересня, 2021
  • 834 Переглядів
  • 0

Процес виведення військ США з Афганістану і забезпечення евакуації людей з цієї країни жодним чином не впливає на стратегічний інтерес до України, а також на поглиблення двосторонньої взаємодії.

Про це заявила заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд під час онлайн-виступу на форумі YES, передає Укрінформ.

 

“Ви питаєте, чи означає наш вихід з Афганістану те, що ми більше не дбаємо про наш стратегічний інтерес до України? Я думаю, що немає кращого прикладу нашої незмінної прихильності суверенітету, територіальній цілісності, незалежності та європейським прагненням України, ніж недавній саміт, який ми провели між президентами Байденом і Зеленським”, – зазначила Нуланд.

Вона наголосила, що зустріч голів держав відбулася буквально на наступний день після завершення операції з масштабної евакуації з Афганістану. Причому візит української делегації до столиці США мав дуже насичений порядок денний, який охоплював не лише зустріч президентів в Овальному кабінеті.

У зв’язку з цим Нуланд нагадала про домовленості щодо поглиблення взаємодії на рівні голів оборонних відомств, у тому числі у сфері кібербезпеки, протистояння російській агресії, а також підтримки України в інших напрямках.

Заступник держсекретаря США підтвердила, що українське питання завжди залишалося на порядку денному міжнародної політики адміністрації Байдена, в тому числі під час контактів із РФ.

“Україна фігурувала постійно – як в особистому спілкуванні лідерів, так і в більш широкому форматі”, – наголосила Нуланд.

Вона нагадала: і президент Байден, і його адміністрація заявляли публічно, що США постійно посилали президенту Путіну чіткий сигнал на підтримку України і про готовність підтримувати її оборонні потреби.

Також Нуланд запевнила, що США готові і до участі в Нормандському форматі.

 

“Щодо переговорного формату, ви знаєте, що в адміністрації Обами я та інші брали участь у форматі, паралельному з Нормандським. Німеччина і Франція були в Нормандському форматі з Україною і Росією, і потім ми в підтримку цілей і прагнень говорили з Москвою і Києвом, щоб спробувати підтримати, закрити прогалини і додати нашу частку креативності. Ці зусилля не значно просунулися. Що ми сказали Україні, Росії, європейцям – це те, що ми готові повторно брати участь у будь-якому вигляді – у Нормандському форматі або знову в паралельній підтримці, якщо наша сторона побачить спосіб, яким ми можемо допомогти”, – сказала вона.

Заступник держсекретаря США зазначила, що за її даними, кілька днів тому відбулася зустріч радників президентів України і РФ Єрмака та Козака, також радників президентів Франції та Німеччини.

“Вона (зустріч – ред) була принаймні більш позитивною в тоні. Якщо цей процес оживе і набуде якогось життя – ми готові допомогти”, – наголосила вона.

Нуланд зазначила, що під час зустрічі президент США Байден запевнив президента РФ Путіна в прихильності США Україні та їхньому намірі продовжувати підтримувати її суверенітет, потреби в безпеці й обороні.

“Я думаю, ви знаєте, наскільки президент Байден історично прихильний Україні, її суверенітету і незалежності. Тож Україна значною мірою фігурувала і на зустрічі один на один і на більш широкій зустрічі, включаючи, як ми публічно заявляли і як сказав президент, абсолютно даючи зрозуміти президенту Путіну прихильність Сполучених Штатів Україні і наш намір продовжувати підтримувати її суверенітет, потреби в безпеці й обороні”, – пояснила вона.

За її словами, також Байден заявив Путіну, що санкції США проти РФ залишаться в силі “поки причина, через яку вони були введені, не вирішена”.

Крім того, Нуланд звернула увагу на те, що коли президент України Володимир Зеленський відвідував США, було наголошено на важливості того, щоб Чорне море залишалося відкритим для міжнародної навігації і що свобода навігації в ньому поважається.

“Я думаю, що це місце, за яким ми дійсно повинні стежити в найближчі роки, і ми повинні прискорити наші зусилля, щоб працювати разом, щоб зберегти Чорне море відкритим і вільним”, – вважає заступник держсекретаря.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський не виключає повномасштабної війни з РФ. На його думку, небезпеку ситуації розуміє і президент США Джо Байден.

Зеленський заявив, що хотів би встигнути виконати всі свої обіцянки в один президентський термін.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE