Politerno > Україна і світ > Дуда виступив за приєднання України до ЄС, а посол Ціхоцький запропонував Києву новий дипломатичний формат

Дуда виступив за приєднання України до ЄС, а посол Ціхоцький запропонував Києву новий дипломатичний формат

  • 16 Вересня, 2021
  • 852 Переглядів
  • 0
Дуда - Україна

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Україна, Молдова та інші держави, які модернізуються і прагнуть стати членом Євросоюзу, повинні отримати таку можливість.

Про це Дуда заявив у середу на зустрічі групи “Аррайолос”, неформальної зустрічі президентів парламентських і напівпрезидентських держав-членів Європейського Союзу.

“Вибудовуючи глобальну позицію ЄС, ми повинні пам’ятати про себе. Сила нашої спільноти і її сприйняття в світі повинні бути результатом її авторитету.

Ми не викличемо довіри, якщо нашим партнерам, які роблять зусилля з модернізації і хочуть приєднатися до нашої спільноти, не буде надана така можливість. Тому я говорю про розширення. Ми – Європа, континент, а не клуб для обраних”, – сказав президент Польщі.

Він наголосив, що ЄС повинен бути відкритим для інших європейських країн, які вже проводять євроінтеграційні реформи.

“На жаль, через понад 30 років після падіння “залізної завіси” європейська територія все ще розділена. Сьогодні завіси зроблені не з заліза, а з митних бар’єрів, візових обмежень і відсутності перспектив членства. І я кажу це відкрито: в безпосередній близькості від нас є європейські країни, які повинні бути частиною нашої спільноти”, – зауважив польський президент.

Такими країнами, за словами Дуди, є Україна і Молдова.

“Нещодавно я був у Молдові з нагоди 30-річчя незалежності. Я бачив там молодих людей, які з ентузіазмом ставляться до зміни своєї країни.

Всі ми бачили Україну в 2014 році, де молоді патріоти і демократи гинули на барикадах за те, аби їхня країна мала шанс одного дня увійти в європейське співтовариство.

Отже, якщо ми хочемо, щоб Союз був справді Європейським Союзом, ми повинні продовжувати політику розширення”, – переконаний польський глава держави.

Своєю чергою, новий дипломатичний формат для консультацій між країнами пропонує заснувати посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький.

Він вважає, що до нього потрібно залучити Україну, країни Балтії, а також Чехію, Угорщину, Польщу, Словаччину та Румунію, повідомляє телеканал “Дом”.

За його словами, ситуація на зовнішньополітичній арені через завершення будівництва “Північного Потоку-2”, саміт президентів США та Росії в Женеві та події в Афганістані та Білорусі змінюється не на краще.

Тому такий формат, на думку посла, потрібен для спільного подолання викликів.

“Ми всі, тільки в різному масштабі, — у небезпеці. Звичайно, становище України гірше через те, що ви не в Європейському Союзі та не в НАТО. На вашій території триває агресія та окупація. У нас цього ще не відбувається. Але країни нашого регіону тим чи іншим чином є жертвами цієї невтішної динаміки. Ми повинні спільно знайти відповіді на ці виклики й загрози”, — резюмував він. 

Нагадаємо, після ухвалення у Польщі закону, який ускладнить євреям повернення майна, втраченого під час Другої світової війни та після неї, Ізраїль викликав для консультацій повірену у справах свого посольства у Варшаві.

Білоруська легкоатлетка Христина Тимановська, яку намагалися насильно вивезти з Токіо після критики керівництва збірної, отримала гуманітарну візу Польщі.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE