Politerno > Україна і світ > Вибори в РФ: голосування з акаунтів жителів ОРДЛО, напади на спостерігачів, DDoS-атаки і блокування файлів Google Docs

Вибори в РФ: голосування з акаунтів жителів ОРДЛО, напади на спостерігачів, DDoS-атаки і блокування файлів Google Docs

  • 19 Вересня, 2021
  • 826 Переглядів
  • 0

Неділя, 19 вересня – третій і заключний день виборів депутатів Держдуми РФ. Саме він вважається основним «Єдиним днем ​​голосування»: сьогодні очікується найбільший приплив виборців, які прийшли по своїй волі.

Крім того, жителі 39 регіонів країни продовжать обирати депутатів в місцеві законодавчі збори, ще в дев’яти регіонах вирішується питання про те, хто стане губернатором.

 

В цьому році вперше на парламентських виборах в Росії використовується електронне голосування. Воно доступне для жителів Москви, Севастополя, а також в Курській, Мурманській, Нижегородській, Ростовській та Ярославській областях.

За два попередні дні явка склала 31,5%. Оглядачі нагадують, що ще 5 років тому – явка складала 47,88% за один день. У 2011 році – 60,2% також за один день.

Наводимо деякі епізоди виборчого процесу:

Опозиційне виання “Новая газета“, опублікувало відео, в якому з акаунтів мешканців так званої “ЛНР” онлайн голосують за партію влади на виборах в Росії. 

Відео триває 16 хвилин. Його опублікували на новоствореному каналі “Вибори в ЛНР 2021”. Весь час невідомий чоловік демонструє, як голосує за партію “Єдина Росія” з акаунтів мешканців тимчасово окупованої території Луганської області.

Раніше Москва масово роздавала паспорта мешканцям ОРДЛО, з якими вони тепер можуть взяти участь в голосуванні. Для “голосування” чоловік використовує базу із персональними даними “виборців” – там наявні всі потрібні логіни та паролі, щоб увійти на портал державних послуг Росії. 

 

Автор відео також вказує дату так званого “голосування”. Йдеться про 17 вересня – день початку виборів до Державної думи. Дані про “голосування” він вносить до звіту Алчевського центру культури і творчості для виборчої комісії.  Алчевськ наразі окупований.

Окрім того, він жаліється, що державний портал повільно обробляє дані, тому він може не встигнути пройти весь список осіб, за яких має проголосувати. За його ж словами, система дуже захищена і людина, яка не має паролів і логінів, не зможе втрутись у процес голосування.

У Ростовській області громадянам України, яких звезли із псевдореспублік “ДНР” та “ЛНР”, видали паспорти РФ прямо перед голосуванням на російських виборах.

Як розповів кореспонденту телеканалу “Дождь” один з “виборців”, він отримав паспорт РФ у Матвєєво-Курганському сільському поселенні коли туди приїхав. Чоловік нібито сказав, що дуже радий, що у нього є можливість проголосувати на російських виборах.

Водночас за даними журналістів видання “Кавказький вузол”, 17 вересня російські паспорти отримали близько 400 жителів окупованих Росією районів Донбасу. Відразу після цього людей на автобусах повезли на виборчі дільниці в Ростовській області.

Ватажок ОРДО Денис Пушилін анонсував, що окупаційна влада організувала 825 автобусних і 12 залізничних “рейсів” у Ростовську область, аби жителі захоплених українських територій з паспортами РФ проголосували на російських виборах.

Дільниця в Петербурзі, на якій помітили аномальну кількість надомників, закрили на санобробку.

Журналісти в Петербурзі намагаються потрапити в приміщення ДВК №133, де раніше спостерігачі зафіксували аномалію з надомним голосуванням – за 5 годин на дому проголосували 160 чоловік (тобто на кожного виборця потрібно менше двох хвилин).

Ділянку закрили «на санітарну обробку» – не тільки для ЗМІ, а й для виборців.

Голова комісії Ігор Михайлов: «Ви повинні в адміністрацію району написати заяву про допуск на ділянку».

Телеведуча Тетяна Лазарєва, яка працює на виборах в місті Бердске Новосибірської області, розповіла «Новой газете» про свої враження від голосування.

Місцевим ЗМІ заборонили писати про приїзд телеведучої, так як вона «від опозиції» – новина широко розійшлася по федеральних ЗМІ і соцмережах.

«Тут досить багато зацікавлених людей, багато кандидатів, яких зняли. Я думаю, це початок якоїсь нової ери в Росії», – уклала ведуча.

Лазарєва вирішила працювати на виборах в Бердске, тому що народилася недалеко від цього міста. Крім того, вибори тут стали скандальними ще до початку голосування, коли більшість незалежних кандидатів були зняті з перегонів через нібито причетності до діяльності екстремістських організацій.

ЦВК РФ заборонила копіювати результати виборів зі свого сайту.

Телеграм-канал «Вибори, всім ЦИК!» звернув увагу на те, що Виборчком створив штучні труднощі для незалежного збору і аналізу даних з підрахунку результату виборів зі свого сайту.

Через зміни в кодуванні замість числових показників відображається довільний набір букв. Раніше збір даних було ускладненим через так звані «капчі».

В останній день голосування на сайт «Нової газети» була здійснена DDoS-атака.

О 14:45 по Москві сайт «Нової газети» піддався DDoS-атаці, але справлявся з нею.

До 15:06 мск потужність атаки ще більше зросла. Трафік досяг 3 гігабіт на секунду. Сайт «Нової газети» намагалися відкрити до 550 тисяч разів в секунду.

Через особливості установок безпеки від таких атак і фактора Криму, захист сайту працював у фоновому режимі, за цей час зловмисники вирахували адресу сервера і атакували вже його IP-адреси безпосередньо.

Зараз сайт готує резервний IP-адреса, який підніметься відразу з максимальним захистом від DDoS-атаки.

Депутат Держдуми Віталій Мілонов потрапив на відео з петербурзького ДВК №1995, на якому він відбирає телефон у спостерігача.

У ролику, опублікованому «Спостерігачами Петербурга», депутат вступив у перепалку з членами ТВК № 20, які вимагали продемонструвати збереження сейфа з бюлетенями.

«Я складу скаргу на вас, що ви вимагали відкрити сейф-пакети!» – лається Мілонов. Після цього це він звертається до одного зі спостерігачів, що знімає те, що відбувається на телефон: «Слухай, тобі сказали не знімати!»

Ділянка № тисячу дев’ятсот дев’яносто п’ять потрапив в поле зору спостерігачів після того, як невідомі двічі намагалися проникнути туди вночі. В ніч з 17 на 18 вересня приміщення УІКа було вскрите «за зверненням в поліцію» (хто конкретно звертався – невідомо). Вранці в неділю виявилося, що приміщення для голосування знову було вскрито до початку роботи виборчої комісії.

 

Сервіс Google Docs заблокував файли з рекомендаціями «Розумного голосування».

Обидва текстових документа, поширених командою Олексія Навального, тепер недоступні в Росії.

Заблокувати файли від Google Docs раніше вимагав Роскомнадзор.

Напередодні YouTube на вимогу регулятора видалив два відеоролика з каналу, де є списки кандидатів. Раніше про блокування бота «Розумного голосування» в Telegram оголосив і засновник месенджера Павло Дуров.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE