Politerno > Україна і світ > США, Британія та Австралія створили оборонний альянс, після чого Франція втратила військовий контракт – подробиці

США, Британія та Австралія створили оборонний альянс, після чого Франція втратила військовий контракт – подробиці

  • 19 Вересня, 2021
  • 488 Переглядів
  • 0

Цього тижня президент США Джо Байден, прем’єр-міністри Австралії Скотт Моррісон і Великї Британії Борис Джонсон оголосили про створення нового тристороннього партнерства в галузі безпеки – AUKUS. Цей альянс дозволить країнам-учасницям розширювати спільний оборонний потенціал, включаючи рішення Австралії зміцнити свої ВМС підводними човнами з атомними силовими установками.

Рішення про створення індо-тихоокеанського альянсу під назвою AUKUS було прийнято на спільному віртуальному засіданні за участю Джо Байдена, британського прем’єр-міністра Бориса Джонсона і його австралійського колеги Скотта Моррісона.

Першою великою ініціативою AUKUS стане будівництво атомного підводного флоту для Австралії. Це передбачає відмову Канберри від контракту на будівництво підводних човнів з французькою компанією Naval Group на $90 млрд, що у свою чергу спричинило міжнародний скандал.

Керівництво Франції ухвалило рішення відкликати для консультацій своїх послів із США та Австралії через втрату військового контракту з виробництва підводних човнів. 

Оглядачі “Ассошіейтед Прес” (АП) зазначають, що новий стратегічний альянс може бути оцінений владою Китаю як провокаційний крок. Офіційний Пекін вже не раз висловлював невдоволення з приводу того, що Джо Байден з самого початку свого президентства домагався того, щоб сфери впливу в Тихоокеанському регіоні опинилися у фокусі зовнішньої політики США.

У той же час, ще до оголошення про формування нового альянсу представник адміністрації США, на умовах анонімності, спробував переконати кореспондентів АП в тому, що ідея такої організації продиктована необхідністю стримування геополітичного впливу КНР. Він дав зрозуміти, що в цілі AUKUS входить не протистояння якійсь одній державі, а стримування будь-яких агресивних амбіцій в регіоні.

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон вказав, що для трьох демократичних держав, кожна з яких має в своєму розпорядженні протяжне океанське узбережжя і має значний флот, важливо зміцнювати зв’язки, особливо в тихоокеанському регіоні, який, за словами Джонсона, геополітично “стає все більш складним”. 

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив, що скандал з підводними човнами вплине на нову стратегічну концепцію НАТО. Але ця ситуація не спричинить виходу з НАТО, пише Le Figaro.

Скандал із відмовою Австралії від контракту з Францією щодо будівництва підводних човнів на користь США та Великої Британії матиме значний вплив на визначення нової стратегічної концепції НАТО, вважає він.

“Подібне неприпустимо, воно свідчить про кризу”, – заявив він.

За словами Ле Дріана, Париж дізнався про угоду США і Австралії за годину до офіційного оголошення про неї. 

Телефонна розмова між президентами Франції і США запланована “на найближчі дні” для обговорення ситуації навколо контракту на підводні човни, який втратив Париж.

Прессекретар французького уряду Габріель Атталь заявив, що розмова відбудеться на прохання американського президента.

“Від Емманюеля Макрона буде прохання про роз’яснення. Ми хочемо пояснень, це видається серйозним порушенням довіри”, – сказав він.

Атталь запевнив, що французький уряд хоче “знайти шлях вперед зі своїми партнерами”. “Але без довіри це не працює”, – додав він.

Прем’єр-міністр Австралії Скотт Моррісон у неділю спростував звинувачення Франції, нібито Канберра ввела в оману Париж перед тим, як оголосити про скасування спільного контракту на будівництво атомних підводних човнів.

“Я думаю, у них (Франція. – Ред.) були б усі причини усвідомлювати – у нас було глибоке і серйозне занепокоєння з приводу того, щоб можливості підводних човнів класу Attack не відповідали нашим стратегічним інтересам”, – сказав Моррісон журналістам у Сіднеї.

“І ми дали дуже ясно зрозуміти, що ми ухвалимо рішення (за контрактом на будівництво підводних човнів. – Ред.), ґрунтуючись на наших стратегічних інтересах”, – продовжив прем’єр.

Він додав, що розуміє розчарування Франції у зв’язку з рішенням Канберри, однак, наголосив Моррісон, він не шкодує про дії Австралії, тому що “на першому місці – національні австралійські інтереси”.

Раніше австралійський міністр оборони Пітер Даттон заявляв, що ще до домовленості про будівництво в Австралії атомних субмарин у співпраці зі США і Великою Британією Канберра заявляла Парижу про свою заклопотаність з приводу угоди щодо французьких підводних човнів.

Цього тижня президент США Джо Байден, прем’єр-міністри Австралії Скотт Моррісон і Великї Британії Борис Джонсон оголосили про створення нового тристороннього партнерства в галузі безпеки – AUKUS. Першою великою ініціативою AUKUS стане будівництво атомного підводного флоту для Австралії. Це передбачає відмову Канберри від контракту на будівництво підводних човнів з французькою компанією Naval Group на $90 млрд. 



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE