Politerno > Україна і світ > Труханова підозрюють у створенні ОЗУ, яка крала з бюджету і незаконно віддавала землю під забудову – збиток понад 689 млн грн

Труханова підозрюють у створенні ОЗУ, яка крала з бюджету і незаконно віддавала землю під забудову – збиток понад 689 млн грн

  • 6 Жовтня, 2021
  • 849 Переглядів
  • 0

У середу, 6 жовтня 2021 року, повідомлено про підозру міському голові Одеси Геннадію Труханову і ще трьом посадовцям Одеської міськради у зловживанні службовим становищем та участі в злочинній організації, яка незаконно заволоділа активами територіальної громади Одеси та згодом легалізувала незаконно отримані доходи.

Про це повідомила генпрокурорка Ірина Венедіктова на своїй сторінці в фейсбуці.

“Інформую суспільство про те, що підписала 5 підозр в рамках розслідування кримінального провадження силами детективів НАБУ та прокуроріа САП. Це дуже важлива і показова справа, як для Одеського регіону, так і для країни в цілому. Одеса ніколи не була простим містом і наївно вважати, що і справи там розслідуються, так би мовити, по шаблону. Навпаки, підозрюваними стали мер міста, низка міських посадовців і один відомий одесит, роль якого уважно вивчалась слідством, щоб ні в якому разі не помилитися і нічого не пропустити”, – заявила вона.

Своєю чергою, пресслужба НАБУ підкреслю, що дії підозрюваних кваліфіковано за ч. 1 ст. 255, ч. 2 ст. 364 КК України.

Загалом слідство встановило причетність до схеми 16 осіб, 10 із них є учасниками злочинної організації, решта — співучасники вчинення інших злочинів.

“Як встановило слідство, учасники злочинної організації у змові з іншими особами розробили механізм незаконного заволодіння активами – коштами місцевого бюджету та землею територіальної громади міста Одеси (далі – ОТГ) для її подальшої передачі під забудову. Через ці дії упродовж 2016-2019 рр. ОТГ втратила щонайменше шість земельних ділянок загальною площею 15,9 га та незаконно витратила з місцевого бюджету 131 млн грн. Загальний розмір завданої шкоди за цими епізодами, за результатами експертизи становить 689 млн грн.

Наразі слідчі дії тривають. У НАБУ обіцяють пізніше оприлюднити деталі даної справи.

Нагадаємо, три експедиторські компанії через суд намагаються отримати відшкодування від компанії ТОВ “Євротерминал” за зловживання монопольним становищем під час збору плати за проїзд до Одеського морпорту. ТОВ “Євротерминал” зареєстроване на кіпрські компанії “Нортінгтон Холдінгс Лімітед” та “Кравенплейт Лтд”. Через першу фірму бенефіціаром виступає Павло Лісіцин, пов’язаний з Олександром Жуковим та Олександром Ангертом.

За даними OCCRP, Ангерт та чинний мер Одеси Геннадій Труханов були членами одного злочинного угрупування.

Сьогодні в “Укрексімбанк” прибули представники поліції та прокуратури, щоб вручити підозру фігурантам кримінального провадження щодо перешкоджання професійній діяльності журналістів “Схем”.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE