Politerno > Україна і світ > Україна готова транзитувати додаткових 55 млрд куб. м газу до ЄС за “спеціальними умовами”, – Данілов

Україна готова транзитувати додаткових 55 млрд куб. м газу до ЄС за “спеціальними умовами”, – Данілов

  • 22 Жовтня, 2021
  • 661 Переглядів
  • 0

Газотранспортна система України здатна прокачувати набагато більші обсяги газу, ніж це передбачено чинним контрактом з російським “Газпромом”.

Про це секретар РНБО Олексій Данілов заявив на брифінгу за результатами засідання Ради, повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

“Кабінету Міністрів України разом із НАК “Нафтогаз України” і ТОВ “Оператор ГТС України” необхідно визначити спеціальні умови для транспортування додаткових обсягів природного газу ГТС України до країн ЄС в обсягах щонайменше 55 млрд куб. м за рік”, – сказав він.

Данілов нагадав, що чинний контракт із “Газпромом” передбачає прокачування 40 млрд куб. м через ГТС України до Європи, але потенційні можливості системи дають змогу транзиту набагато більших обсягів, особливо в поточний кризовий період.

Як повідомлялося, договір між “Нафтогазом” і “Газпромом” на організацію транспортування, транспортну угоду між НАК і новим оператором ОГТСУ, а також міжоператорську угоду між ОГТСУ й “Газпромом” було підписано 30 грудня 2019 року за підсумками тристоронніх газових переговорів Україна-Росія- Єврокомісія.

Контракт передбачає транзит у 2020 році щонайменше 65 млрд куб. м російського газу, що в добовому обчисленні становить 178 млн куб. м. У 2021-2024 роках транзит становитиме по 40 млрд куб. м. Оплата вищезазначених обсягів є гарантованою навіть у разі меншого прокачування через ГТС України.

Нагадаємо, Російська Федерація готова збільшити транзит газу через Україну, якщо Єврочоюз збільшить закупівлі, а Київ запропонує конкурентні умови транзиту.

На засіданні РНБО прийнято рішення доручити Кабінету міністрів забезпечення безперебійних поставок газу побутовим споживачам до кінця опалювального сезону.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE