Politerno > Україна і світ > РНБО виявила низку проросійських телеграм-каналів та їх адміністраторів

РНБО виявила низку проросійських телеграм-каналів та їх адміністраторів

  • 25 Жовтня, 2021
  • 764 Переглядів
  • 0

Рада національної безпеки й оборони України виявила низку телеграм-каналів, які ширять дезінформацію на користь Росії.

Про це повідомляється на сайті РНБО.

Йдеться про такі канали:

Klymenko Time;

VESTI;

Шептун;

First;

Новоstnoy,

Юрий Ткачёв;

Андрей Манчук;

КОРНИЛОВ;

Максим Могильницкий;

Вадим Рабинович;

Moroz.Live.

За спостереженнями ради, основним наративом цих ресурсів є “приниження національної гідності українців, особливо Революції Гідності, яку канали називають “переворотом”.

В РНБО з’ясували, що “Klymenko Time” належить колишньому міністру доходів і зборів Олександру Клименку, а “Vesti” (канал видання Vesti.ua) очолює цивільна дружина Клименка – Ольга Семченко.

Канали “Шептун” та “First” адмініструються користувачем “@A_menejer” (він же @A_manager2 та @Arhangel). Згідно з даними СБУ, ця особа приймає замовлення на публікацію матеріалів політичного характеру, здійснює менеджмент та адміністрування мережі телеграм-каналів.

За даними джерела УП, цією особою є Артем Давидченко – один з організаторів протистоянь в Одесі 2 травня 2014 року зі сторони представників “Антимайдану”. Він зараз в розшуку.

“@A_menejer”, окрім вже загаданих каналів, адмініструє відомі проросійські канали “Легитимный”, “Резидент” та “ЗеРада”.

РНБО перехопило переписку Давидченка, де він отримує замовлення на пропаганду.

Названі канали разом зі своїми каналами-супутниками знаходяться в одному проросійському пулі, всередині якого є низка дружніх до них каналів, які активно поширюють публікації “Klymenko Time”.

“Канали належать до пулу О. Клименка або напряму куруються РФ. Шляхом маніпулювання інформаційними потоками вони утворили мережу з телеграм-каналів, щопостійно взаємодіють один з одним. За допомогою безперервних цитувань та перепостів створюється ілюзія незалежної думки каналу, що підкріплена посиланням на більший, і, відповідно, “поважніший” канал. Хоча насправді вони є лише “ретрансляторами” наративів РФ, що замасковані під так звану “українську опозицію”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, у лютому повідомолялося, що Служба безпеки України викрила масштабну агентурну мережу, яка займалася розвідувально-підривною діяльністю на замовлення російських спецслужб.

Зазначалося, що спецслужби РФ залучили українських громадян до створення та адміністрування низки політичних всеукраїнських і регіональних Telegram-каналів. Мова йде про канали “Легитимный”, “Резидент”, “Картель”, “Сплетница”, “Чорний квартал”, “Политический расклад”, “Нетипичное Запорожье”, “Тремпель Харьков”, “Одесский фраер”, “Днепр live”, “Николаев live”, “Херсон live”.

РНБО, НАН України та міністерства розробили глосарій, який рекомендується використовувати органам державної та місцевої влади, ЗМІ та дипломатичними відомствами, щоб протистояти російським наративам в інформаційному просторі.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE