Politerno > Україна і світ > “Центр Разумкова” показує Разумкову підйом і падіння рейтингу “Слуги народу”

“Центр Разумкова” показує Разумкову підйом і падіння рейтингу “Слуги народу”

  • 26 Жовтня, 2021
  • 579 Переглядів
  • 0

Якби в Україні найближчим часом відбулися президентські вибори, то чинний глава держави Володимир Зеленський отримав би 26% підтримки.

Про це свідчить опитування соціологічної служби Центру Разумкова, проведене з 14 до 20 жовтня.

Якби найближчим часом відбувалися президентські вибори, найбільше голосів у першому турі отримав би Володимир Зеленський (17% усіх опитаних або 26% тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за кого голосуватиме).

Мають намір проголосувати за лідера “Європейської солідарності” Петра Порошенка відповідно 9% і 14% опитаних, за одного з керівників ОПЗЖ Юрія Бойка — відповідно 7% і 12%, за експрем’єрку очільницю “Батьківщини” Юлію Тимошенко — відповідно 7% і 10%.

За ексспікера Дмитра Разумкова готові проголосувати відповідно 6% і 9%, за Євгена Мураєва — відповідно 4% і 6%, за Ігоря Смешка — відповідно 3% і 5%, за Володимира Гройсмана — відповідно 2% і 3,5%, за Анатолія Гриценка — відповідно 2% і 3%, за Олега Ляшка — відповідно 2% і 2%, за Сергія Притулу — відповідно 1,5% і 2%, за Руслана Кошулинського — відповідно 1% і 2%, за Віталія Кличка — відповідно 1% і 1%.

Соціологи відзначають, що порівняно з кінцем липня-початком серпня 2021 року знизилася електоральна підтримка головних перетендетів у можливих президентських перегонів

Так у Зеленського рівень пітримки зменшився з 19,5% до 17% серед усіх опитаних). Порівняно з січнем 2021 року знизився рівень електоральної підтримки Юрія Бойка (з 13% до 7% серед усіх опитаних), що частково може бути пов’язане з появою у списку кандидатів, який пропонувався респондентам, Євгена Мураєва.

Також порівняно з січнем 2021 року знизився рівень електоральної підтримки Петра Порошенка (з 12% до 9% серед усіх опитаних).

Водночас порівняно з кінцем липня-початком серпня зріс рівень електоральної підтримки Дмитр Разумкова (з 2% до 6% серед усіх опитаних).

Рівень електоральної підтримки інших кандидатів з початку цього року не змінився на статистично значущому рівні, вказано в дослідженні.

Із серпня охочих проголосувати на виборах за партію “Слуга народу” поменшало на 3 процентних пункти – з 17 до 14%.

Дослідження показало, що якби найближчим часом відбувалися вибори до Верховної Ради, найбільшу підтримку виборців отримала б партія “Слуга народу”. За неї готові віддати свій голос 14% усіх опитаних або 22% тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за яку партію голосуватиме.

Але порівняно з кінцем липня-початком серпня електоральна підтримка партії знизилася – з 17% до 14% серед усіх опитаних.

Порівняно з січнем знизився також рівень електоральної підтримки партії “Опозиційна платформа — За життя” – з 14% до 8% серед усіх опитаних. У центрі припускають, що це частково може бути пояснено появою у списку партій, який пропонувався респондентам, партії “Наші”, яка орієнтується на той же сегмент виборців, що й ОПЗЖ.

Крім того, порівняно з січнем знизилася електоральна підтримка партії “Голос” (з 2% до 0,3% серед усіх опитаних) та “Опозиційного блоку” (з 0,9% до 0,3%), що також частково може бути пояснено появою в опитувальнику відповідно Партії Сергія Притули і партії “Наші”.

У соцслужбі зазначили, що рівень електоральної підтримки інших політичних партій з початку цього року не змінився на статистично значущому рівні.

Довідково: Соціологічна служба Центру Разумкова з 14 по 20 жовтня 2021 року методом інтерв’ю “обличчям до обличчя” за місцем проживання опитало 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Вибірка репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Соціологічне опитування проводилося в рамках дослідницьких проєктів за підтримки Представництва Фонду Ганса Зайделя в Україні.

Нагадаємо. за даними КМІС, порівняно з весною-літом підтримка президента Володимира Зеленського значно знизилася – його підтримують 24,7% серед тих, хто збирається голосувати і визначився з вибором.

Вперше за тривалий час у рейтингу партій “Слугу народу” обійшла “Європейська Солідарність”, “Батьківщина” також потрапила до трійки лідерів.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE