Politerno > Україна і світ > Рейтинг Зеленського падає, українці засуджують його офшори і не підтримують відставку Разумкова – КМІС

Рейтинг Зеленського падає, українці засуджують його офшори і не підтримують відставку Разумкова – КМІС

  • 20 Жовтня, 2021
  • 694 Переглядів
  • 0

Порівняно з весною-літом підтримка президента Володимира Зеленського значно знизилася – його підтримують 24,7% серед тих, хто збирається голосувати і визначився з вибором.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 15-18 жовтня.

 

“Відносно найбільшу підтримку має В. Зеленський: у разі участі у виборах зазначених у списку кандидатів чинний президент отримав би 24,7% серед тих, хто збирається голосувати і визначився з вибором”, – йдеться у повідомленні.

На другому місці – лідер “Європейської солідарності” Петро Порошенко (15,6%), на третьому лідерка “Батьківщини” Юлія Тимошенко (12,2%).

Далі йдуть співголова фракції ОПЗЖ Юрій Бойко (9,4%), голова партії “Сила і честь” Ігор Смешко (7,8%) та ексспікер парламенту Дмитро Разумков (7,1%).

Інші кандидати мають нижчу підтримку.

Соціологи відзначають, що рейтинг Зеленського помітно нижчий порівняно з вересневим опитуванням КМІС (у вересні у списку кандидатів не було Разумкова). Водночас вони вказують, що зниження підтримки Зеленського простежується і порівняно з травневим опитуванням.

Соціологи припускають, що це може бути пов’язане з певним вичерпанням потенціалу рішень РНБО, негативним впливом окремих політичних подій (“Вагнергейт”, Pandora Papers, відставка Разумкова) ти з економічними питаннями (обговорення комунальних тарифів).

39,1% українців негативно ставляться до відставки Дмитра Разумкова з посади голови Верховної Ради, позитивно оцінюють звільнення спікера лише 8%.

“Позитивно ставляться до відставки Дмитра Разумкова 8% респондентів, негативно – 39,1%. Ще для 44,1% респондентів байдуже до цього питання”, – зазначають соціологи.

Більшість респондентів (57,2%) вважають, що відставка Разумкова нічого не змінить. 

24,3% вбачають цьому перетворення парламенту на слухняний інструмент Офісу президента, а 6,6% очікують пришвидшення реформ в країні.

Трьом чвертям громадян України видається неприпустимим, щоб найвищі посадові особи в державі і провідні політики володіли офшорними рахунками за кордоном.

Про міжнародне розслідування Pandora Papers знають 61,7% українців, хоча з них лише 13,8% стверджують, що достатньо добре поінформовані, а 47,9% відповідають, що лише щось чули, але не знають деталей.

Для 77,1% респондентів це неприпустимо, щоб найвищі посадові особи в державі і провідні політики володіли офшорними рахунками за кордоном. 15,6% опитаних вважають, що в цьому немає нічого поганого.

Незалежно від того, знали чи ні до інтерв’ю респонденти про це розслідування, 56,9% респондентів вірять, що Володимир Зеленський та його бізнес-партнери володіють  офшорними рахунками за кордоном, а Ігор Коломойський нібито виводив кошти з ПриватБанку, в тому числі через “95 квартал”.

Не вірять у це 22,6% респондентів.

Серед тих, хто “вперше чує” про це розслідування, 42,3% вірять у причетність Зеленського/”95 кварталу” до офшорних рахунків і виведення коштів (не вірять – 29,4%). 

Серед добре поінформованих вірять у це 85,4% (не вірять – 11,6%), а серед тих, хто лише дещо чув – 60,8% (не вірять – 20,3%).

Дослідження тривало 15-18 жовтня. Методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів було опитано 1200 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим і непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей) від 18 років і старше.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 3,2% для показників, близьких до 50%, 2,7% для показників, близьких до 25%, 2,1% – для показників, близьких до 12%, 1,4% – для показників, близьких до 5%.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE