Politerno > Україна і світ > Польща заявляє про погіршення становища і дискримінацію поляків в Україні – Київ відповів на закиди

Польща заявляє про погіршення становища і дискримінацію поляків в Україні – Київ відповів на закиди

  • 30 Жовтня, 2021
  • 649 Переглядів
  • 0

Поляки в Україні зазнають дискримінації щодо свободи віросповідання, доступу до освіти рідною мовою та свободи слова.

Про це заявив заступник глави МЗС Польщі Шимон Шинковський вель Сенк, повідомляє ЄП з посиланням на видання dziennik.pl.

У четвер парламентська комісія зі зв’язків із поляками за кордоном заслухала інформацію міністра закордонних справ щодо стану поляків в Україні.

Шимон Шинковський вель Сенк заявив, що “становище поляків в Україні змінюється в гірший бік”. За його словами, це відбувається через об’єктивні та суб’єктивні чинники.

Одним із об’єктивних факторів, за його словами, є соціально-економічна ситуація, яка спонукає людей польського походження в Україні емігрувати.

“Польські осередки в Україні скорочуються тривожними темпами, особливо серед молоді”, – наголосив Шинковський вель Сенк.

За його словами, багато з цих молодих людей їдуть до Польщі, де отримують “Карту поляка”, яка дає їм доступ до навчання та спонукає подавати документи на здобуття польського громадянства.

В МЗС України у відповідь на це наголосили, що використання подібних тверджень відносно становища польської спільноти в нашій державі є щонайменше некоректним і вводить в оману наші суспільства, не відображаючи реальний стан дружніх і партнерських відносин України та Польщі.

“Категорично відкидаємо твердження заступника міністра закордонних справ Польщі Шимона Шинковського вель Сенка про нібито “дискримінацію” поляків в Україні.

Здивовані, що ця заява пролунала наступного дня після успішного засідання у Варшаві консультаційної комісії з питань задоволення освітніх потреб представників української меншини в Польщі і польської меншини в Україні. Комісія підтвердила взаєморозуміння і обопільну відкритість до конструктивного діалогу”, – зазначив речника МЗС України Олег Ніколенко.

Офіційний Київ закликав польську сторону утримуватися від політичних оцінок, які дисонують з реальними намірами і кроками сторін задля зміцнення партнерства України і Польщі у різних сферах.

Нагадаємо, 29 жовтня парламент Польщі схвалив законопроєкт про будівництво стіни на кордоні з Білоруссю у відповідь на потік нелегалів, які опинилися в пастці у прикордонній зоні через відмову Мінська пускати їх назад на територію країни.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE