Politerno > Україна і світ > “Нафтогаз” поділить активи “Укрнафти” з Коломойським, – ЗМІ

“Нафтогаз” поділить активи “Укрнафти” з Коломойським, – ЗМІ

  • 30 Жовтня, 2021
  • 969 Переглядів
  • 0

Акціонери “Укрнафти”, найбільшими з яких є “Нафтогаз України” та структури з орбіти Ігоря Коломойського, розпочнуть процес поділу активів компанії.

Про це свідчить порядок денний позачергових зборів акціонерів “Укрнафти”, призначених на 30 листопада, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зокрема, планується затвердити рішення, згідно з яким частину активів “Укрнафти” буде передано до статутного капіталу створеного нею у серпні 2021 року ТОВ “Укргазактив”.

Вказується, що вартість цієї угоди становить понад 50% вартості активів “Укрнафти”, згідно з даними останньої річної фінансової звітності.

Далі, після схвалення низки договорів купівлі-продажу між компаніями, на збори буде винесено питання купівлі “Нафтогазом України” 100% частки в “Укргазактиві”.

Після цього збори акціонерів розглянуть питання викупу “Укрнафтою” у “Нафтогазу” 27,11 млн ​​ своїх акцій, що становить 50%+1 акція компанії.

Згідно з проектом пропонованих рішень, строк викупу “Укрнафтою” своїх акцій у “Нафтогазу” – протягом одного року. Ціна викупу акцій (або порядок її визначення) дорівнює ринковій вартості, яка визначається відповідно до вимог закону “Про акціонерні товариства”. 

У проекті рішень також зазначається, що “дії товариства щодо викуплених акцій: анулювання”.

Крім того, акціонерам “Укрнафти” в рамках процесу розподілу активів пропонується врегулювати суперечку з “Нафтогазом” щодо видобутого компанією газу в 2007-2013 роках або укладанням якоїсь угоди, або укладанням мирової угоди в рамках судової справи №910/3660/18.

Водночас в самому “Нафтогазі” механізм поділу активів “Укрнафти” поки не коментують.

“Нафтогаз України” опрацьовує моделі можливого поділу активів ПАТ “Укрнафта”. Остаточне рішення з цього питання поки що не приймалося”, – прокоментували оприлюднений порядок денний зборів у департаменті з інтегрованих комунікацій НАК. 

Нагадаємо, ПАТ “Укрнафта” надало ТОВ “ТД Прикарпаттянафтотрейд” до липня 2026 року розстрочку для погашення боргу за нафту у розмірі 1,32 млрд грн. ТОВ “ТД Прикарпаттянафтотрейд”, як і ТОВ “Котлас” – один з найбільших боржників “Укрнафти”, який був задіяний у виведенні понад 15 млрд грн з нафтової компанії в 2015 року.

Перед тим “Укрнафта” підписала мирову угоду з ТОВ “Котлас”, надавши йому розстрочку до кінця 2025 року для погашення боргу за нафту у розмірі 2,48 мільярдів гривень.

НАК “Нафтогаз” отримала від міненерго компенсацію у 32 мільярди гривень, після чого компанія змогла перерахувати “Укрнафті” кошти для погашення боргів.

Суд скасував постанову уряду №364 від 24 квітня 2019 року в частині застосування до “Укрнафти” нормативу про направлення 90% чистого прибутку за 2018 рік на виплату дивідендів.

На початку серпня фірми Коломойського повернули “Укрнафті” 2,3 з 7 мільярдів боргу, сформованого ще в 2015 році.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE