Politerno > Україна і світ > Стокгольмський арбітраж не дав стягнути з України $6 мільярдів Коломойському і Ко

Стокгольмський арбітраж не дав стягнути з України $6 мільярдів Коломойському і Ко

  • 4 Лютого, 2021
  • 874 Переглядів
  • 0

Україна отримала перемогу у Стокгольмському арбітражі у суперечці з Ігорем Коломойським, Геннадієм Боголюбовим та Ігорем Палицею, які намагалися відсудити у держави 6 млрд доларів.

Про це Малюська повідомив у Facebook

 

“Пани Коломойський, Боголюбов та Палиця хотіли стягнути з України понад $6 мільярдів та звернулись з відповідним позовом до Стокгольмського арбітражу.

Після майже шести років судового процесу арбітраж повністю їм відмовив. Для кращого розуміння масштабу вимог: офшорні компанії намагалися стягнути з держави суму, яка перевищує усі витрати держави на освіту та науку у 2021 році або ж становить приблизно половину витрат держави на виплату пенсій.

Винесення рішення Стокгольмським арбітражем кілька разів відкладалося. Відчувалося, що позивачі щось підозрюють та затягують процес. Але тепер це сталося – арбітраж визнав відсутність своєї юрисдикції. Коломойський, Боголюбов та Палиця отримали нуль доларів США, а не 6 мільярдів”, – зазначив міністр.

“Нафтогаз України” належить 50% + 1 акція “Укрнафти”. Групі компаній, пов’язаних з колишніми акціонерами “Приватбанку”, серед яких зокрема Ігор Коломойський – близько 42% акцій.

Міноритарні акціонери ПАТ “Укрнафта” (кіпрські Littop Enterprises, Bridgemont Ventures, Bordo Management, які належать групі “Приват” Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова) у червні 2015 року подали позов до Стокгольмського арбітражу проти держави Україна.

Станом на літо 2016 року сума позову складалася з: 2,063 млрд доларів, які міноритарії “Укрнафти” вимагають в рахунок втрати дивідендів; 932 млн доларів міноритарії вимагають в рахунок штрафних санкцій; 1,679 млрд доларів в рахунок втрати вартості акцій.

Кіпрські офшори Коломойського і Боголюбова стверджували, що, на їхню думку, існують чотири основні причини для позову до України:

1) Експропріація газу, видобутого “Укрнафтою” або покупка такого газу за заниженими цінами з боку НАК “Нафтогаз України” протягом декількох років;

2) Зміна корпоративної структури ПАТ “Укрнафта” в результаті зміни кворуму для проведення Загальних зборів акціонерів з 60% до 50%;

3) Відсторонення осіб, призначених інвесторами, від управління “Укрнафтою”;

4) Збільшення рентної плати за використання надр.

Юридичними підставами для позову кіпрські компанії називали порушення державою Україна своїх міжнародно-правових зобов’язань перед інвесторами, які є наслідком Енергетичної хартії.

Нагадаємо, у грудні НАК “Нафтогаз” отримала від міненерго компенсацію у 32 мільярди гривень, після чого компанія змогла перерахувати “Укрнафті” кошти для погашення боргів.

13 квітня “Укрнафта” завершила процес підписання мирових угод з 5 компаніями, наближеними до групи “Приват”, яким у 2015 році безоплатно передала сиру нафту на 7,6 мільярди.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE