Politerno > Україна і світ > Журналістка оприлюднила звіт розвідки, де операцію по вагнерівцям названо “виконаною”

Журналістка оприлюднила звіт розвідки, де операцію по вагнерівцям названо “виконаною”

  • 18 Листопада, 2021
  • 1154 Переглядів
  • 0

Журналістка Яніна Соколова оприлюднила документи, які підтверджують підготовку в Україні спецоперації “Авеню” з затримання найманців ПВК “Вагнер” і той факт, що її фінальний етап було перенесено за рішенням вищого воєнно-політичного керівництва.

Про це йдеться у пості і відео Яніни Соколової.

Соколова повідомила, що документи їй “підкинули на флешці біля робочого офісу кілька днів тому”. Вона й її колеги вважають їх оригінальними, тому оприлюднили.

На думку Соколової, таких документів не мали ні парламентська ТСК, ні розслідувачі Bellingcat, які напередодні оприлюднили своє розслідування щодо вагнерівців. 

Один із документів – це доповідна записка начальника Головного управління розвідки Міноборони Василя Бурби міністру оборони Андрію Тарану, датована 22 червня 2020 року і завізована 1 липня 2020 року.

Інший документ – затверджений Бурбою звіт про проведення спеціального заходу “Авеню”, підписаний начальником спеціального резерву ГУР Міноборони Юрієм Семенюком 4 серпня 2020 року. 

У звіті, зокрема, вказується, що Службі безпеки було передано матеріали на 138 осіб, а для відправки із Москви було сформовано групу з 48 найманців.

Згодом через турфірму було придбано квитки на літак “Turkish Airlines” сполученням Мінськ – Стамбул для 33 осіб на 25 липня та для 14 осіб на 27 липня.

“Проте після рішення вищого воєнно-політичного керівництва України про перенесення дати вильоту здійснено бронювання та закупівля авіаквитків на 30.07.2020 на 33 особи та на 01.08.2020 на 14 осіб (друга група) та медичні страховки”, – йдеться у звіті. 

Хто саме приймав рішення у документі не уточнюється.

Як відомо, 32 бойовиків було затримано під Мінськом в ніч на 29 липня.

Попри те, що операція зірвалася і Білорусь зрештою передала “вагнерівців” Росії, у керівництві ГУР вирішили “вважати спеціальний захід “Авеню” проведеним”, а витрати на нього у сумі 719 382 гривні і 34 копійки – “виправданими”.

Соколова заявила, що готова надати документи правоохоронцям. 

Соколова заявила, що готова надати документи правоохоронцям. 


17 листопада журналісти Bellingcat та The Insider оприлюднили розслідування, в якому ексголова Головного управління розвідки Василь Бурба пояснював, що глава Офісу президента Андрій Єрмак пропонував відкласти на тиждень втілення спецоперації щодо “вагнерівців”, аби не зірвати домовленості з Росією щодо перемир’я на Донбасі з 27 липня.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк на це заявив, що Андрій Єрмак “не міг навіть пробувати керувати розвідкою і тим більше якимись її оперативними заходами” за своїми посадовими обов’язками, а Белінгкет “не може незалежно верифікувати частину ключових повідомлень”.

Свого часу, одразу після затримання бойовиків ПВК, глава Офісу президента Андрій Єрмак заперечував причетність українських спецслужб до появи російських найманців у Білорусі перед виборами

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE