Politerno > Україна і світ > “Медіарух” заявляє, що тиск на Бутусова неприпустимий

“Медіарух” заявляє, що тиск на Бутусова неприпустимий

  • 29 Листопада, 2021
  • 607 Переглядів
  • 0

Державне бюро розслідувань не повинно бути інструментом для політичних розправ. Дії ДБР мають тягнути за собою кримінальну відповідальність.

Про це йдеться у заяві всеукраїнської професійномї спільноти “Медіарух”, опублікованій у фейсбуці журналістом Олегом Базаром.

Автори заяви підкреслили, що статті Кримінального кодексу, за якими відкрили провадження після публікації Бутусовим відео пострілу з гаубиці, не стосуються цивільних осіб. А розміщене на офіційні сторінці ДБР повідомлення про те, що певна особа нібито скоїла певний злочин, порушує презумпцію невинуватості.

“Ми вважаємо, що такі дії ДБР є тиском на Юрія Бутусова, і мають тягнути за собою кримінальну відповідальність, передбачену статтею 171 Кримінального кодексу України (перешкоджання професійній діяльності журналіств. – Ред.)”, – сказано в заяві.

Також у “Медіарусі” підкреслили, що ані ДБР, ані Міноборони, ані інші державні органи не мають повноважень оцінювати етичність чи неетичність дій журналістів – для цього є саморегулівні організації.

“У середовищі українських журналістів є різні погляди на прийнятність вчинку Юрія з погляду професійної етики, але ми всі солідарні в тому, що цей вчинок не може бути приводом для тиску з боку влади”, – підсумували автори заяви.

Нагадаємо, Державне бюро розслідувань «вивчає» відео, оприлюднене журналістом, головним редактором «Цензор.Нет» Юрієм Бутусовим, яке той оприлюднив напередодні вранці.

Позаштатний радник голови Офісу президента Олексій Арестович вважає, що головного редактора Цензор.нет Юрія Бутусова можуть убити, тому проситиме надати журналісту державну охорону.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE