Politerno > Україна і світ > Операцію щодо “вагнерівців”, яку хвалять експерти, Єрмак називає “авантюрою” і “військовим злочином”  

Операцію щодо “вагнерівців”, яку хвалять експерти, Єрмак називає “авантюрою” і “військовим злочином”  

  • 1 Грудня, 2021
  • 749 Переглядів
  • 0
Зеленський і Єрмак

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко розглядав можливість видати “вагнерівців” Україні, але з’ясувалося, що “жодного документа, необхідного для екстрадиції злочинців, а відповідно і для їх арешту в Україні, взагалі не існує”.

Про це він заявив у інтерв’ю “РБК-Україна”.

“Вже після того, як ці люди були затримані на території Білорусі, дійсно була розмова президента з Лукашенком…

І я знаю, що Лукашенко дійсно розглядав можливість видачі нам привезених туди з Росії людей…

І, наскільки мені відомо, після розмови президента Зеленського з президентом Лукашенком відповідні органи почали готувати документи. Планувалося, що генпрокурор полетить туди з цими документами. І тут виявилося, що жодного документа, необхідного для екстрадиції злочинців, а відповідно і для їх арешту в Україні, взагалі не існує”, – зазначив голова ОП.

Глава ОПУ підкреслив, що не розуміє, чому не була дотримана процедура і не були готові документи.

А сам варіант спецоперації з посадкою літака для затримання “вагнерівців” він назвав “авантюрою чистої води” і “військовим злочином”, після чого Україна опинилася би у міжнародній ізоляції.  

“А якби на борту були жінки і діти? А ви можете уявити собі можливі варіанти поведінки головорізів при екстреній посадці літака на території країни, де їм загрожує довічне ув’язнення?

Прикривати військові операції цивільним населенням – немислимо, це військовий злочин. Весь цей план, весь сценарій – авантюра чистої води. Якби ми затвердили цю операцію, Україна опинилася б у міжнародній ізоляції”, – додав Єрмак.

Він запевняє, що влада довго мовчала про спецоперацію, щоб “не завдати шкоди нашій розвідці”, бо після детальних розповідей про документування “вагнерівців” в українських розвідників “сильно звузилось коло можливостей для проведення такого роду спецоперацій”.

Єрмак також запевняє, що не давав жодних команд в той час начальнику розвідки Василю Бурбі, так само, як і президент Володимир Зеленський не санкціонував операцію з затримання “вагнерівців”. Він нагадав, що “президент чітко сказав, що це була операція не наших спецслужб, і багато деталей є тому підтвердженням”.

Єрмак додав, що крапки над “і” з усіх цих питань повинні розставити правоохоронні органи.

Нагадаємо, 30 листопада глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що навідався до Державного бюро розслідувань, де дав свідчення у справі “вагнерівців”.

Керівник відділу розслідувань видання Bellingcat Христо Грозєв заявив, що після пресмарафону Зеленського з’явилось ще більше запитань щодо “вагнергейту”.

Парламент ухвалив проміжний звіт ТСК з питань розслідування можливих протиправних дій представників органів державної влади щодо зриву спецоперації із затримання найманців ПВК “Вагнера”.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE