Politerno > Україна і світ > Головний розвідник Буданов живе в будинку громадян РФ, які підтримують анексію Криму. ВІДЕО

Головний розвідник Буданов живе в будинку громадян РФ, які підтримують анексію Криму. ВІДЕО

  • 23 Грудня, 2021
  • 858 Переглядів
  • 0

Начальник ГУР Міноборони Кирило Буданов мешкає в будинку громадян Росії, які мають майно в Криму та, схоже, визнають анексію півострова РФ.

Про це йдеться у матеріалі «Слідства.Інфо» «Російський прихисток Буданова».

 

За інформацією «Слідства.Інфо», будинок у селі Хотів, де проживали помічниця президента Зеленського Марія Левченко, її чоловік — донедавна заступник міністра внутрішніх справ Олександр Гогілашвілі та очільник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов, належить Діані Стрелковській. Вона — колишня дружина Вячеслава Стрелковського, якого медіа називають бенефіціаром податкових «скруток» у Києві та «королем обналу».

Журналісти отримали документи від джерел, які підтверджують, що в липні 2015 року Діана Стрелковська отримала російський паспорт в так званих російських органах Кримського півострова. Як розповідали «Слідство.Інфо» раніше, саме Діана Стрелковська є офіційною власницею маєтку, де проживали ексзаступник міністра внутрішніх справ Олександр Гогілашвілі, помічниця президента України Марія Левченко та очільник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов.

Згідно із цими документами, у той же день російський паспорт там само отримав і Вячеслав Стрелковський, колишній чоловік та бізнес-партнер Діани Стрелковської. Чоловіка у медіа називають «королем обналу».

Раніше «Слідство.Інфо» повідомляло, що фірми, повʼязані із родиною Стрелковських, фігурували у низці кримінальних проваджень, повʼязаних із ухиленням від сплати податків та їх мінімізацією. Йдеться, зокрема, про так звані «скрутки», тобто схеми із сплатою податку на додану вартість. Як повідомляли журналісти РБК-Україна, цьогоріч лише за літо втрати бюджету від подібних схем склали понад 10 мільярдів гривень.

Журналісти також виявили, що майже через три роки, у березні 2018-го, Стрелковські в один день отримали також російські закордонні паспорти.

Примітно, що відповідно до українського реєстру судових рішень, у 2014-му Діана та Вячеслав Стрелковські розірвали шлюб. Однак у своїх заявах на отримання російського паспорта обоє вказують інформацію про наявність шлюбу між ними. Тож, ймовірно, за російським законодавством вони досі можуть бути одружені.

Крім того, журналісти «Слідства.Інфо» встановили, що Діана Стрелковська є власницею низки майна в окупованому Росією Криму. Так, жінка володіє кількома земельними ділянками у Гурзуфі неподалік Ялти загальною площею понад 30 соток та оціночною вартістю у понад 160 тисяч доларів.

Примітно, що більшість ділянок Стрелковська зареєструвала вже після анексії, у 2018-2019 роках. До цього, згідно із даними з українського реєстру нерухомого майна, у січні 2014 року жінка отримала право власності на одну із ділянок в Гурзуфі площею близько 5 соток. Решта ж землі, зареєстрованою в Криму на неї, згідно даних кадастрової карти України, належить або іншим приватним особам, або ж взагалі не була внесена до кадастру.

Крім того, як встановили журналісти, Стрелковська судилася із так званими окупаційними органами з приводу реєстрації іншого нерухомого майна. Йдеться про будинок площею майже у 430 квадратних метрів у тому ж Гурзуфі, який, згідно з судовим рішенням, вона придбала наприкінці 2012 року. Жінка провела реконструкцію будинку та збільшила його площу майже до 500 квадратів, однак окупаційна влада регіону відмовилася реєструвати зміни, тож вона сама у кінці 2018 року подала до суду. 

Як йдеться в судовому рішенні, на розгляді позову була присутня лише адвокатка Стрелковської. Позовниця суд програла, та зрештою, як видно із російського реєстру нерухомості, окупаційна влада врахувала додаткові квадратні метри, які зʼявилися під час реконструкції.  

Вячеслав Стрелковський, а також його ексдружина Діана, починаючи з 2014 року, неодноразово перетинали адмінкордон між Херсонською областю та нині анексованим Кримом. Також з півострова колишнє подружжя неодноразово літало до Росії.

Діана Стрелковська володіє двома автівками, які мають російські номери — Skoda Octavia, та мінівеном Mercedes V250 2016 року випуску. Як вдалося зʼясувати, у квітні 2021 року вона продовжила страховку на мінівен, що може свідчити про регулярне користування автівкою. На цих же авто Стрелковська отримала кілька штрафів за порушення правил дорожнього руху.

Журналісти отримали інформацію про перетин адмінкордону між Херсонською областю і Кримом Діаною Стрелковською щонайменше 8 разів, починаючи з 2014 року. Також, відовідно до документів, які є у розпорядженні редакції, Стрелковська у 2019 році літала з напряму Сімферополя до Санкт-Петербурга та у зворотньому напрямку.

Окрім цього, неодноразово відвідував анексований півострів і сам Вячеслав Стрелковський. За інформацією від джерел «Слідства.Інфо», чоловік вже після анексії перетинав адмінкордон між Херсонською областю та анексованим півостровом щонайменше 12 разів. Також Стрелковський у 2019 році літав з Сімферополя до Санкт-Петербурга і Москви, та повертався за цим же маршрутом. Такі дії експодружжя можуть містити ознаки адміністративного правопорушення щодо ймовірного порушення процедури перетину українського кордону.

Цікаво, що під час одного з перетинів адмінкордону між Херсонською областю та Кримом, Стрелковські використовували автівку, що, за українськими документами, зареєстрована на одну із фірм Діани Стрелковської. Вячеслав Стрелковський, за даними джерел журналістів,  користувався цією автівкою під час перетину кордону ще щонайменше двічі.

Зазначимо, за інформацією джерел журналістів «Слідства.Інфо», у липні 2015 року Діана Стрелковська отримала російський паспорт в так званих російських органах Кримського півострова. У той же день російський паспорт там само отримав і Вячеслав Стрелковський, її колишній чоловік та бізнес-партнер. Журналісти також виявили, що через майже три роки, у березні 2018-го, Стрелковські в один день отримали також російські закордонні паспорти.

Примітно, що відповідно до українського реєстру судових рішень, у 2014-му Діана та Вячеслав Стрелковські розірвали шлюб. Однак у своїх заявах на отримання російського паспорта обоє вказують інформацію про наявність шлюбу між ними. Тож, ймовірно, за російським законодавством вони досі можуть бути одружені.

Колишній представник президента України в Автономній Республіці Крим Борис Бабін у розмові з журналістами «Слідства.Інфо» зазначив, що такі дії можуть мати ознаки неправомірного отримання так званого паспорта громадянина РФ на території Криму.  «Якщо наприклад вона (людина — ред.) проживає на підконтрольній території, прибуває туди, отримує там документ, потім прибуває назад — це вже ми кажемо, що вона свідомо отримала, бо вона могла без нього обійтися, — розповів Бабін. — Головне — визначити, де людина справді проживає. Якщо вона проживає на материку, без питань. Отримання документа — це є фактична колаборація».

«Слідство.Інфо» відправило Вячеславу Стрелковському список запитань. Втім, чоловік на них так і не відповів.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE