Politerno > Україна і світ > У ДБР прийшли адвокати Порошенка і нардепи, кажуть, він знав про постачання вугілля з ОРДЛО, але участі у цьому не брав

У ДБР прийшли адвокати Порошенка і нардепи, кажуть, він знав про постачання вугілля з ОРДЛО, але участі у цьому не брав

  • 23 Грудня, 2021
  • 994 Переглядів
  • 0

У ДБР, куди на 10:00 викликали експрезидента Петра Порошенка, прийшли його адвокати Ілля Новіков та Ігор Головань, а також народні депутати від “Європейської солідарності”.

Про це можна дізнатися з відеотрансляції “Європейської солідарності“.

“Та посвідка, яку розрекламували певні джерела в Офісі генпрокурора, на 23 грудня, вона не має юридичної сили. Ніхто не зобов’язував Петра Порошенка з’являтися на допит чи інші слідчі дії.

Ми прийшли, щоб розпочати діалог з нашими… процесуальними… назвемо їх так. Для них – за три дні з часу оприлюднення підозри, ситуація складається не найкращим чином. Вони, як ми вважаємо, розраховували, що у них буде він-він ситуація: або Порошенко з’явиться, і вони влаштовують шоу “Порошенко в кайданах”, або Порошено не з’являється – і є шоу “Ах, яка сумна подія, ми втрачаємо віру в людей””, – зазначив Новіков.

За словами адвокатів, вони прийшли до ДБР, щоб подати низку клопотань.

У ДБР також присутні депутати від “Євросолідарності” Іванна Климпуш-Цинцадзе, Артур Герасимов, Ахтем Чийгоз та інші. Вони заявили, що хочуть подати заяву про злочин.

У повідомленні про кримінальне правопорушення вказується, що за президенства Петра Порошенка Україна втратила енергетичну незалежність і почала купувати вугілля в країни-агресора.  

Захисники Порошенка розповідають, що він знав про закупівлю вугілля із ОРДЛО, але жодним чином не брав у цьому участі.

На питання, чи брав Порошенко участь у організації закупівель із ОРДЛО і якою мірою, його адвокати відповіли заперечно.

Новіков: “Ні. Ні якою мірою”.

Головань: “Це не у його компетенції. Є президент, який у межах своїх повноважень поставив завдання, озвучив їх для органів, які мали цим займатися”.

За словами Голованя, Порошенко під час каденції дав завдання забезпечити країну енергією, а РНБО, прем’єр-міністр та керівники правоохоронних органів – “це почули та виконували те, що їм передбачено законодавством”.

Головань заявив, що Порошенко не обговорював з керівниками Центренерго, Міненерго постачання вугілля із ОРДЛО, але знав про це.

Головань: “Він не “не знав”, однак не займався цим, оскільки це не його функція. Інформація про те, що це відбувається, він володів”.

Також адвокати зазначили, що Порошенко не погоджував закупівель, але і не виступав проти, бо “не повинен” був цього робити.

Новіков: “Порошенко – президент. Він не може рулити Кабміном і навіть міністром, якого ви вважаєте (показує руками жест лапок – ред.) з орбіти Порошенка. Він не може ними рулити. Тому що, коли він це робить, все виходить на поверхню”.

Крім того, за словами Новікова, ексміністр енергетики Володимир Демчишин усе робив законно.

Новіков: “Демчишин зробив правильно – сказав, ось у нас є ці дві шахти, з яких бойовики готові відпускати вугілля. Але якщо вони хочуть щось отримувати за це вугілля, то отримувати вони будуть тільки на нашій території в білу… На мою думку, Демчишин усе зробив абсолютно правильно. Він запобіг саме фінансуванню терористів”.

Нагадаємо, 20 грудня Державне бюро розслідувань (ДБР) повідомило Порошенку про підозру у державній зраді та сприянні діяльності терористичним організаціям у рамках справи про злочинну схему постачання вугілля з тимчасово окупованих територій.

Експрезидент Петро Порошенко, якого підозрюють у державній зраді та сприянні тероризму, заявив, що повернеться в Україну у першій половині січня.

Лідерка ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко порадила експрезиденту Петру Порошенку, якому 20 грудня було оголошено про підозру у державній зраді, не тікати з України, а намагатися довести свою невинуватість.

Президент Володимир Зеленський висловив переконання, що кримінальне переслідування експрезидента Петра Порошенка не викличе суспільного резонансу і масових протестів.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE