Politerno > Україна і світ > Сім’ї американських дипломатів мають залишити Україну – в ОП вважають, що це пов’язано із ситуацією у США

Сім’ї американських дипломатів мають залишити Україну – в ОП вважають, що це пов’язано із ситуацією у США

  • 24 Січня, 2022
  • 826 Переглядів
  • 0

Держдепартамент США дозволив виїзд державних службовців та обов’язковий виїзд членів їхніх сімей із посольства у Києві. В Офісі Президента припустили, що евакуація членів сімей та частини співробітників посольства США в Києві викликані внутрішньополітичною ситуації в США.

“24 січня Державний департамент США дав дозвіл на добровільний від’їзд (“санкціонований від’їзд”) державних службовців США та наказав виїхати членам сімей (“обов’язковий від’їзд”) державних службовців США з посольства в Києві. Санкціонований від’їзд дає цим працівникам можливість виїхати, якщо вони хочуть; їх виїзд не обов’язковий. Обов’язковий від’їзд для членів сімей вимагає, щоб сім’ї залишили країну. Статус розпорядження про від’їзд з посольства США буде переглянуто не пізніше 30 днів”, – повідомили в Держдепі.

Відповідне рішення в США ухвалили “як особливе застереження через постійні зусилля Росії з дестабілізації країни та підрив безпеки громадян України та інших осіб, які відвідують Україну або проживають в Україні”.

“Ми проводили консультації з українським урядом щодо цього кроку та координуємо свої дії з посольствами країн Альянсу та країн-партнерів у Києві, а вони визначають свою позицію”, – додали в Держдепі.

Крім того, Державний департамент оновив четвертий рівень небезпеки у попередній офіційній пораді з подорожей до України. 

Як заявив радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк, евакуація членів сімей та частини співробітників посольства США в Києві викликані не так зростанням загрози вторгнення Росії, як логікою внутрішньополітичної ситуації в США.

За його словами, якби Держдепартамент США не зробив цього, то зіткнувся б із критикою всередині країни.

Подоляк зазначає, що якщо США постійно говорять про ризики погіршення ситуації з безпекою, було б дивно не піклуватися про членів сімей службовців посольства.

Водночас він вважає, що “не потрібно ті чи інші внутрішні управлінські рішення урядів країн-партнерів перетворювати на будь-які “тривожні сигнали”. Рішення США не вносить серйозних змін у роботу американських диппредставництв, “рівень взаємодії та ефективності залишиться незмінним”, – сказав Подоляк.

Він також вважає ймовірним, що рішення про евакуацію може бути переглянуто вже в лютому. 

Нагадаємо, Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що введення економічних санкцій проти РФ зараз підірве здатність Заходу стримувати потенційну російську агресію проти України.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE