Politerno > Тернопільщина > Спадщина Тернопільщини. Деренівська церква Воскресення Господнього. ФОТО

Спадщина Тернопільщини. Деренівська церква Воскресення Господнього. ФОТО

  • 28 Січня, 2022
  • 6748 Переглядів
  • 0

Деренівка — село Теребовлянського району Тернопільської області. Знаходитися в 11 кілометрах від Теребовлі, якщо з’їхати з чортківської траси. Поблизу Деренівки виявлено археологічні пам’ятки черняхівської культури.

 

У 1516 році, за свідченнями польського історика Яна Бейгера, татари повністю зруйнували село Селисько, що існувало на теренах сучасної Деренівки давніше. Згодом поселення було відновлене і дістало нову назву — Деренівка.

Перша писемна згадка — 1565 року як Дереньовичі.

У період Речі Посполитої у селі споруджували фортецю і костел. Проте коронні магнати постійно пригноблювали місцеве населення. Це призвело до активізації селян під час Великої Визвольної Війни під проводом Богдана Хмельницького. За деякими свідченнями, до повстанських лав вступали навіть жінки. Проте невдовзі магнати змогли відновити контроль над Теребовлянщиною і після утихомирення повстання завдали значних спустошень селу. Згадується про спалення 39 дворів, засудження 8 осіб у селі Деренівка.

У 1868 році у Деренівці було засновано товариство «Просвіта», а в 1898 — організовано читальню, при якій створено товариство «Тверезість», різні гуртки, спортивне товариство «Січ».

Певний час власниками маєтку були Юстин та Розалія Козєбродські.

22 листопада 1886 року через Деренівку пройшов перший потяг. Сільське життя завдяки будівництву залізниці Тернопіль-Чортків та залізничної станції Деренівка значно пожвавилося.

З 1919 по 1939 роки село входило до складу Теребовлянського повіту Тернопільського воєводства.

В 1939 р. в селі проживало 1110 осіб — 1070 українців-грекокатоликів, 30 українців-римокатоликів і 10 євреїв.

За Радянських часів на заміну паровозам було запущено приміські дизель-поїзди до Чернівців, Тернополя, Іване-Пустого, Бучача, Гусятина, Чорткова, Заліщиків. Створено елеватор на станції. Загалом станція обслуговувала одразу декілька підприємств. У зв’язку з занепадом села за часів Незалежності України суттєво занепала залізниця, скорочено станцію через падіння промисловості, школа стала початковою, молодь масово виїжджає на заробітки за кордон. Чисельність населення стрімко падає.

Попередню дерев’яну церкву в Деренівці датують 1672 роком. Цікаво, що на акварелі з 1930 року збережена сьогодні церква чомусь датована 1530 роком. Була перебудована і наново освячена в 1715 році, ймовірно, з того часу отримала існуючі форми.

В 1930-х роках більша частина її зовнішніх поверхонь ще була під гонтами, хоча за іншою інформацією вже на початку ХХ ст. дахи і купол церкви перекрили бляхою. Тепер церква тривалий час зачинена. Належить до пам”яток архітектури місцевого значення.

Церкву знаходиться в центральній частині Деренівки, зі сходу від мурованого храму (збудований у 1999 р.), біля цвинтаря, на схилі. Малих розмірів тризрубна церковця, завершена одним верхом над навою. Єдина прибудова – ризниця при північній стіні вівтаря. Стіни основних частин святині з протилежних сторін мають піддашшя, яке опирається на випусти вінців зрубів. Висока (до 12 метрів) двоярусна (перший ярус мурований) дзвіниця з чотирма дзвонами збереглася з північного сходу від церкви.

Завдяки фотографії, яку розмістив на гуглмапі Артем Лукін, ми маємо можливість доторкнутись до цієї пам’ятки:

360° панорама Ярослава Ярошевського з google maps

Так виглядала церква в 1930-ті роки. Акварель Антіна Вариводи.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE