Politerno > Тернопільщина > Регламент не перешкода. Як Головко “заробив” право будувати у парку “Загребелля”

Регламент не перешкода. Як Головко “заробив” право будувати у парку “Загребелля”

  • 7 Лютого, 2022
  • 10922 Переглядів
  • 0

На фото: Михайло і Мар’яна Головки, та їхні дуже близькі друзі – Олександр Россомаха та Ольга Шахін

Після того, як у парку «Загребелля» побудувала житловий комплекс будівельна компанія «Креатор–Буд» Ігоря Гуди, звести багатоповерховий будинок у заповідній зоні вирішив й голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко.

Як уже відомо, «Креатор-Буд» збудував свій ЖК «Понорама» на земельній ділянці площею 0,826 га, виданій свого часу ВАТ «ІНЕКСКОМ». А прикривалися автори проекту ідеєю зведення оздоровчо-реабілітаційного центру для учасників АТО. Саме під ці благі цілі 2-го жовтня 2017-го року наказом Управління містобудування, архітектури та кадастру за підписом начальника Василя Бесаги були видані містобудівні умови – для будівництва громадсько-житлового будинку з вбудованими приміщеннями оздоровчо-реабілітаційного центру для учасників бойових дій з паркінгом.

Своєю чергою, Михайло Головко будуватиме багатоповерховий будинок на земельній ділянці, котра десятки років знаходилася у користуванні ТОВ «TV-4» і заробив він на це право «кропіткою» і «наполегливою» працею на новій посаді голови Тернопільської обласної ради. Особливо відмітився Михайло Йосипович саме у темі парку «Загребелля», проштовхуючи питання змін його меж, що було вкрай важливим для мера Тернополя Сергія Надала.

Звісно, можна було б згадати про те, що згідно «Положення про регіональний ландшафтний парк «Загребелля», затвердженого міським головою Тернополя В’ячеславом Негодою у червні 1994 року, на території парку забороняється будівництво промислових та житлових об’єктів, доріг, електромереж, інших комунікацій та об’єктів, що не відповідають потребам для діяльності ДКП «Загребелля». Та коли мова йде про Тернопіль епохи головування Сергія Надала, то такі поняття як положення, норми і правила згадувати не варта. Той факт, що парк «Загребелля» ввійшов в природно-заповідний фонд України – для «господарника» Сергія Віталійовича теж пустий звук.

“” Читайте також: “Відновлення аеропорту” часів Головка. Два незаконних призначення Пуківського. Ч.3. Заява про злочин


Омріяний ТМР проект

На одній із перших сесій Тернопільської обласної ради 7 скликання з’явилося таємниче питання щодо найбільшого за площею і найменш обжитого парку.

Ще наприкінці 2019 року екологи почали робити заяви про те, що парк «Загребелля» може втратити майже 30 гектарів, якщо депутати облради проголосують за проект організації його території, який їм представила Тернопільська міська рада.

Пояснюємо: парк має статус регіонального ландшафтного і тому вирішувати його долю можуть тільки на рівні області, хоча замовником «Проєкту організації території регіонального ландшафтного парку «Загребелля», охорони відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів» й виступала міська рада Тернополя.

Тернопільська міська рада ще до місцевих виборів 2020 року зверталася до обласної ради, щоби та погодила так званий проект парку «Загребелля», який виконком міськради затвердив ще 30 травня 2018 року. Однак обласні депутати попереднього скликання, побоюючись негативних наслідків відмовлялися від цієї ідеї.

Однак після виборів і створення коаліції «Свободи», «За майбутнє», «Слуги народу» та «Довіри» головою облради стає націоналіст Михайло Головко і одразу ж на перших сесіях виноситься питання щодо парку «Загребелля».

Головко «проломлює» рішення

15 грудня 2020 року до обласної ради надходить чергове звернення від Тернопільської міської ради з проханням розглянути проект щодо парку. Профільна комісія з питань охорони навколишнього природного середовища та природокористування розглядає його, але не ухвалює жодного рішення. Натомість рекомендує голові облради створити окрему робочу групу з розгляду цього питання.

2 лютого 2021 року Михайло Головко створює таку групу, але до засідання сесії облради, яке відбулося 3 лютого, робоча група фізично зібратися не могла, відповідно, жодних напрацювань на комісію не подала.

1 лютого відбулася погоджувальна нарада з керівниками й уповноваженими фракцій обласної ради, які запропонували включити додаткових 25 питань до порядку денного першого пленарного засідання. Серед них проекту щодо парку «Загребелля» не було, тому його подальшого розгляду ніхто не очікував.

На 5-му пленарному засіданні сесії обласної ради 3 лютого Михайло Головко поставив на голосування рішення про повернення до порядку денного. Згодом у цей порядок було внесено додаткові питання, які, за словами Михайла Йосиповича, депутатам були завчасно розіслані на електронні адреси і роздані з матеріалами пленарного засідання в день сесії. 

Саме у цей момент голова обласної ради повідомляє: «Прохання додатково включити до порядку денного питання, яке надійшло до нас від міської ради, про затвердження проекту організації парку «Загребелля».

Під час обговорення цієї пропозиції у депутатів виникли запитання щодо майбутньої долі парку. Зокрема зазначалося, що громадськість і так стурбована екологічним станом нашої області, і поки не відбулося засідання робочої групи та комісії ухвалювати рішення не варто. Депутати просили перенести це питання на наступну сесію. Цікаво, але навіть однопартієць голови облради Олег Сиротюк зазначив, що в порядок денний вносяться підготовлені проекти рішень і теж просив відкласти розгляд.

Однак Михайло Головко проігнорував зауваження колег, спочатку пробормотав щось незв’язне і все ж поставив питання на голосування.

Попри те, що проект рішення не було оприлюднено на сайті обласної ради до початку засідання, а комісія не розглядала його перед винесенням на розгляд сесії – 32 депутата при необхідних 33 все ж проголосували за рішення включити проект «Загребелля» до порядку денного. Рішення не пройшло і попри те, що пан Головко намагався пропхати його вдруге, необхідного голосу все рівно не вистачало. Порядок денний без проекту «Загребелля» затвердили 44 голосами.

І все ж наприкінці засідання, після того як у залі з’явився необхідний для проходження питання голос, Головко знову згадав про парк: «Є пропозиція повернутися до порядку денного і включити питання, яке ми сьогодні не включили, а саме «Загребелля». Його пропозицію підтримала необхідна кількість депутатів. «Прошу тоді перейти до порядку денного. Хто за те, щоби проголосувати це питання за основу і в цілому», – запитав Головко депутатів і 33 коаліціянта облради натиснули «за».

Як написало тернопільське видання «Номер один», за регламентом головуючий мав би включити питання «Парк «Загребелля» до порядку денного і лише після цього ставити його на голосування. Натомість він, і це підтвердив протокол пленарного засідання, який є у розпорядженні журналістів, пропустив цей крок і тим самим порушив процедуру регламенту ухвалення сесійних рішень.

Попри те, що Головку рекомендували не підписувати цей проект рішення, 1 березня завізований ним документ з’явився на сайті обласної ради. Додатку із схемою поділу території парку на зони у ньому не було і це додало інтриги до вкрай суперечливого лобіювання головою обласної ради даного питання.

Екоактивісти заявили, що парк «Загребелля» готують до забудови. Олександр Філь написав блог, у якому повідомив, що Тернопільська міська рада замовила ТНПУ проект організації територій парку, виконавцем якого став Царик Любомир Петрович – завідувач кафедри геоекології. Після виготовлення проекту з ним не було ознайомлено управління екології та природних ресурсів ОДА і громадськість.

«Ми побачили той проект за день перед сесією обласної ради разом з п. Сінгалевичем О.В. та п. Крупою Л.Л. У проекті було закладено 40 га. стаціонарної рекреації і 2 га. повздовж річки на господарські споруди. За методами дії ТМР це фактично закладався житловий мікрорайон. Обласна комісія з тим не погодилася і проект відправили на доопрацювання.

У лютому 2020 р. заступник п. Надала В. Остапчук проінформувала голову обласної ради В.Овчарука, що у проект внесені відповідні зміни, але проекту ніхто не бачив», – зазначив Олександр Філь у своєму блозі за підсумками сесії.

Згодом він повідомив, що відвідував комісію, на якій був присутній розробник проекту – згаданий завідувач кафедри геоекології педагогічного університету Любомир Царик. «Ситуація була спокійна як і на сесії. Основного документу – схеми поділу парку на зони ніхто не побачив. Пан професор Царик оригіналу схеми не приніс. Надав листи, на яких нічого розібрати не можливо. Усе було змодельоване як на сесії – усі за, але картосхеми не бачили», – написав активіст.

Та все ж згодом схему нових меж парку опублікували тернопільські журналісти і, як з’ясувалося, його кордони посунулися з вул. Львівської до Водної арени. Зокрема, до парку тепер не належатимуть кілька гектарів на вул. Львівській при повороті у мікрорайон Кутківці. Навколо готелів «Версаль» і «Монако», передбачено будівництво нових багатоквартирних будинків.

Ділянка для Россомахи

Саме напередодні скандального голосування в обласній раді, а саме 18 грудня 2020 року, 36 депутатів коаліції новообраної Тернопільської міської ради разом з міським головою Сергієм Надалом віддали в оренду на п’ять років СК «МАГНАТ ХІЛ» 0,8596 га землі в парку «Загребелля».

Цільове призначення земельної ділянки з кадастровим номером 6110100000:01:010:0133 – для будівництва адміністративно-житлового комплексу. Товариству з обмеженою відповідальністю «TV-4» наказали припинити право постійного користування земельною ділянкою.

Власник СК «МАГНАТ ХІЛ», депутат Тернопільської міської ради від партії «Свобода» Олександр Россомаха через конфлікт інтересів участі в голосуванні не брав. Та вже у січні минулого року у СК «МАГНАТ ХІЛ» змінилися власники і керівник.

Майже рік нічого про те, що саме планується будувати на зазначеній ділянці – чути не було. І ось, 21 січня цього року скандально відомий підсудній начальник управління містобудування, архітектури та кадастру Тернопільської міської ради Василь Бесага затвердив містобудівні умови за вказаною ділянкою – будівництво апартамент-готелю квартирного типу з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення, гаражами за адресою місто Тернопіль, вул. Приміська, висота до 25 метрів від планувальної відмітки землі до найвіддаленішого по вертикалі елементу будівлі.

Олександр Россомаха не вперше займається об’єктами, в який відслідковується інтерес голови обласної ради Михайла Головка. Зокрема, йому належить ТОВ «КУПОН», яке, у свою чергу, не так давно володіло ринком «Купон» неподалік центрального ринку навпроти “Збруча”. Свого часу Россомаха викупив цей ринок у минулих власників і в даний час через ТОВ “КОМФОРТ-ТАУН ЖИТЛОБУД” на його місці зводить бізнес-центр. Власники цієї фірми – парнери Россомахи у інших компаніях.

Про те, що за купівлею «Купону» стоїть Михайло Головко ми писали перед парламентськими виборами 2019 року, посилаючись на дані наших джерел. Ну а про те, що Россомаху можна сміливо зачисляти до найближчого оточення керівника обласної ради – говорять усі дотичні до тернопільського політикуму співрозмовники.

На його сторінці, як і в профілях подружжя Головків, можна знайти безліч їхніх спільних фотографій. Як розповіли нам джерела серед «свободівців», пана Олександра називають «гаманцем» Михайла Йосиповича, ну а те, що голова облради має інтерес у забудові «Загребелля» – це не наша фантазія, читач міг у цьому переконатися з несамовитого проштовхування питання змін меж парку паном Михайлом. За що його друг й отримав буквально у цей самий час дозвіл Сергія Надала на ділянку «ТВ-4».

Редактор Politerno Андрій Щесняк


“” Читатйе також: “Rich Town” для Яреми. Історія сумнівної інвестугоди та звинувачень у підробці документів і шахрайстві


Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE