Politerno > Україна і світ > Представники країн ЄС погодили виділення екстренної допомоги Україні на 1,2 млрд євро

Представники країн ЄС погодили виділення екстренної допомоги Україні на 1,2 млрд євро

  • 11 Лютого, 2022
  • 752 Переглядів
  • 0

Рада Євросоюзу підтримала пропозицію Єврокомісії вділити для України 1,2 мільярда євро додаткової макрофінансової допомоги.

Як повідомляється на сайті Ради ЄС, це дозволить якнайшвидше розглянути відповідне рішення у Європейському парламенті та затвердити його Радою ЄС.

Додаткова макрофінансова допомога покликана надати “швидку підтримку в ситуації гострої кризи та зміцнити стійкість України”.

Зокрема, у прессрелізі зазначається, що нинішня геополітична напруженість згубно впливає на економічну та фінансову стабільність України, постійні загрози безпеці вже викликали значний відтік капіталу. Через це Україна втрачає доступ до міжнародних ринків капіталу.

Ця екстрена макрофінансова допомога розрахована на 12 місяців і складатиметься з двох виплат по 600 млн євро:

надання першого траншу передбачається негайно після проходження всіх необхідних процедур, за умови виконання Україною програми МВФ;

надання другого траншу буде пов’язане з виконанням як програми МВФ, так і інших умов, які будуть зосереджені у сфері короткострокових політичних дій у найбільш нагальних пріоритетних сферах, таких як посилення економічної стійкості та стабільності, управління та верховенства права та енергетики.

“ЄС підтримує Україну, також економічно. Нинішня геополітична напруженість має серйозний економічний вплив на Україну. Держави-члени готові надати 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги. Я радий повідомити, що сьогодні ми вирішили підтримати пропозицію Єврокомісії, щоб фінансова допомога могла надійти в Україну без зволікань”, – прокоментував рішення міністр економіки, фінансів та відновлення Франції Бруно Ле Мер. 

Нагадаємо, у грудні 2018 року Євросоюз перерахував Україні перший транш у розмірі 500 млн євро в рамках нової програми макрофінансової допомоги.

11 лютого Євросоюз передав Росії спільну відповідь блоку на лист голови МЗС РФ Сергія Лаврова, в якому від країн ЄС вимашалося прояснити свою точку зору на кілька міжнародних угод, стверджуючи, що західні країни вибірково підходять до їх виконання.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE