Politerno > Україна і світ > Путін недооцінив силу ЗСУ: НАТО не забезпечить безпольотну зону над Україною

Путін недооцінив силу ЗСУ: НАТО не забезпечить безпольотну зону над Україною

  • 4 Березня, 2022
  • 3461 Переглядів
  • 0

У п’ятницю, 4 березня, на екстреній зустрічі НАТО у Брюсселі піднімалося питання створення над Україною безпольотної зони, проте згоди на цей крок серед союзників немає.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. 

“Про це згадували. Але союзники погодилися, що нам не потрібно, щоб літаки НАТО перебували в українському повітряному просторі, або щоб війська НАТО заходили на територію України”, – сказав він. 

На уточнювальні запитання українських журналістів, чи може ще Альянс переглянути позицію, генсек НАТО натякнув, що таке рішення неможливе.

“На нас відповідальність запобігти ескалації цієї війни і поширення її за межі України, тому що тоді ситуація стане ще більш небезпечною. Тому ми чітко сказали, що не будемо втручатися ні на суші, ні у повітряному просторі. Єдиний спосіб забезпечити безпольотну зону – відправити винищувачі НАТО у повітряний простір України і забезпечувати безпольотну зону, збиваючи російські літаки. Якби ми це зробили, це може вилитися у повномасштабну війну в Європі, в яку будуть втягнуті ще більше країн, і це спричинить ще більші страждання”, – пояснив Єнс Столтенберг. 

Він додав, що саме тому країни-члени НАТО здійснюють на Росію жорсткий тиск санкціями і надають допомогу Україні, але не хочуть напряму залучати свої сили.

Столтенберг заявив, що президент РФ Владімір Путін недооцінив силу Збройних сил України, підкресливши при цьому роль багаторічних навчань та підтримки НАТО.

“Те, що ми побачили  – президент Путін абсолютно недооцінив міць Збройних сил України. Вони були здатні дати відпір, боротися та сповільнити російський наступ. Це передусім є результатом мужності українського війська, але також підтримки і мужності українського народу та його керівництва, президента Зеленського”, – заявив генсек Альянсу.

Водночас, Столтенберг вважає, що у цьому є і заслуга НАТО, оскільки Альянс впродовж років допомагав Збройним силам України, оснащуючи та навчаючи їх, починаючи з 2014 року. Це, за його словами, зробило українську армію набагато краще підготовленою до війни.

“Це причина того, чому вони зараз здатні давати відпір у той спосіб, в який вони це роблять зараз”, – сказав Столтенберг.

“Вони зараз на передовій. Тож ця підтримка довела свою надзвичайну важливість для могутності української армії. І зараз ми посилюємо підтримку з подальшими поставками”, – додав Столтенберг, маючи на увазі військову допомогу країну НАТО.

Столтенберг прогнозує подальшу ескалацію в Україні внаслідок агресивних дій РФ.

Він заявив, що війна Росії в Україні – це найгірша військова агресія в Європі за десятки років, з обстрілами житлових будинків та безрозсудними діями на ЗАЕС. 

“Найближчі дні, вірогідно, будуть гіршими. З більшою кількістю смертей, страждань та руйнувань. Російська авіація застосовує все важчу зброю і продовжує атаки по всій країні”, – заявив Столтенберг.

“Ми закликаємо президента Путіна негайно зупинити війну та вивести всі війська з України без висунення умов”, – сказав генсек НАТО.

Він звернувся до Путіна з закликом перейти до переговорів.

Нагадаємо, Збройні сили України продовжують тримати позиції і захищати Маріуполь, у місті немає світла, води, опалення, зв’язку та продуктів. Комунальні служби не можуть полагодити лінії водо – та електропостачання через постійні обстріли російськими окупантами. 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE