Politerno > Україна і світ > Винищувачі для України: на Байдена тиснуть, Польщі дозволили поставити радянські

Винищувачі для України: на Байдена тиснуть, Польщі дозволили поставити радянські

  • 7 Березня, 2022
  • 2450 Переглядів
  • 0
винищувачі США

Конгресмени США тиснуть на президента Джо Байдена, аби той сприяв негайній передачі винищувачів Україні з країн НАТО і Східної Європи.

Про це повідомило Reuters.

Голова Комітету закордонних справ сенатор Боб Менендес написав листи держсекретарю Ентоні Блінкену і міністру оборони Ллойду Остіну, закликаючи Вашингтон зобов’язатися замінити будь-які подаровані Києву літаки модернізованими західними літаками, в тому числі за допомогою пільгового фінансування та позик, а також субсидованих цін.

Багато країн у Східній Європі використовують військові літаки російського виробництва. Передача таких літаків Україні дозволить українським пілотам одразу взятися до виконання завдань, оскільки їм не знадобиться додаткове навчання.

“Я підтримаю зусилля в Сенаті щодо впровадження заходів для компенсації нашим союзникам, які нададуть свої літаки для оборони України”, – наголосив Менендес у зверненні.

Серед інших законодавців з подібними запитами були демократи Тім Райан та Марсі Каптур.

А в неділю сенатор-республіканець Роб Портман виступив на мітингу на підтримку України біля Білого дому, де закликав адміністрацію Байдена робити більше для підтримки України, зокрема, допомогти європейським країнам надати Києву винищувачі.

Своєю чергою прес-секретар Білого дому Джен Псакі заявила, що США не виступали б проти передачі Варшавою радянських винищувачів Києву. Також Білий Дім працює щодо подібних заходів з іншими членами НАТО.

Наразі країни визначають, які «можливості США могли б надати для підтримки Польщі, якщо вона вирішить перекинути літаки в Україну».

Представник адміністрації президента США сказав, що відправка винищувачів в Україну є «самостійним рішенням, яке може ухвалити будь-яка країна», і зазначив, що необхідно опрацювати безліч логістичних питань, зокрема, як перекинути літак із Польщі до України.

28 лютого Україна заявила, що українські пілоти прибули до Польщі, щоб отримати військові літаки від партнерів із Європейського Союзу. Йшлося про радянських винищувачів, таких як МіГ-29, на яких українські пілоти вже навчені літати. Український парламент навіть конкретизував, скільки їх буде: 28 МіГ-29 із Польщі, 12 зі Словаччини та 16 із Болгарії, а також 14 Су-25 із Болгарії. Однак згодом ці  країни ЄС офіційно заявили, що не мають наміру передавати Україні бойові літаки.

Нагадаємо, 25 лютого міністр оборони Польщі Маріуш Блащак проінформував про прибуття в Україну колони польських вантажівок з боєприпасами для ЗСУ.

У понеділок ввечері у Києві чути потужні вибухи в місті, збито два літаки окупантів.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE