Politerno > Україна і світ > Жодна людина не була евакуйована з Маріуполя, із Бучі вивезли вже понад 2 тисячі людей

Жодна людина не була евакуйована з Маріуполя, із Бучі вивезли вже понад 2 тисячі людей

  • 10 Березня, 2022
  • 958 Переглядів
  • 0

Жодна людина не була евакуйована гуманітарним коридором з Маріуполя до Запоріжжя через обстріли окупантів, також до міста не змогла потрапити гуманітарна допомога. У той же час понад 2000 громадян і будинок літніх осіб евакуювали з Бучі Київської області.

Про це повідомила віцепрем’єр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в ефірі українських телеканалів.

“Найгірша ситуація – це Маріуполь-Запоріжжя. Жодна людина не була евакуйована. Жодна краплина води не потрапила до людей, які знемагають від спраги”.

“300 тисяч людей сьогодні страждають від відсутності води, від холоду й від голоду. Ворог мстиво не дозволяє їх врятувати”, – зазначила Верещук.

За словами Верещук, наразі залишився лише один наземний шлях з Маріуполя до Запоріжжя через Оріхів і Пологи, а всі решта шляхів знищені або заміновані.

“І ворог щодня, коли виїжджає наш гуманітарний вантаж на трасу, обстрілює вантаж, обстрілює напрямок руху, не даючи проїхати ані кілометра”, – розповіла вона.

Вона закликала міжнародну спільноту якнайшвидше розслідувати цей злочин проти людяності, а також посилити санкції проти Росії.

“Ми просимо міжнародну спільноту прив’язати посилення санкцій саме до невідкриття гуманітарних коридорів, саме за те, що свідомо знищують цивільне населення”, – наголосила віцепрем’єр.

“Надзвичайно дивує, якщо щиро, така ненависть саме до Маріуполя. Я не знаю, з чим це пов’язано і чи це має якийсь сенс з військової точки зору. Але те, як знущаються над мешканцями Маріуполя… До речі, там багато іноземців – турецькі громадяни, грецькі, їх там більше 300 людей. Місія ОБСЄ теж там з людьми і не можуть ніяк виїхати”, – сказала Верещук.

У той же час понад 2000 громадян і будинок літніх осіб евакуювали з Бучі Київської області, загалом з окупованого міста приїхало вже понад 30 автобусів, повідомила Нацполіція.

“Понад 2000 громадян і будинок літніх осіб евакуювали з Бучі: поліція Київщини зустріла перші гуманітарні колони з окупованого міста.

Триває другий етап масштабної евакуації громадян з Ірпеня, Ворзеля, Бучі, Гостомеля та Бородянки. Автобуси з евакуйованими жителями прибувають на територію гуманітарного табору, що під Києвом.

Вже приїхало понад 30 автобусів з Бучі, які доставили жінок, дітей, постояльців будинку для літніх осіб”, – зазначили у поліції.

В поліції зазначили, що евакуйованих мешканців зустрічають гарячим чаєм, працює польова кухня, громадянам надають теплі речі. На місці також працюють медики та психологи.

Нагадаємо, окупанти постійно зривають заплановану евакуацію з Маріуполя, де ситуація доведена до гуманітарної катастрофи. 

10 березня зранку Верещук анонсувала про відкриття гуманітарного коридору Маріуполь – Портовське – Мангуш в обхід Нікольське – Республіка – Розівка – Більмак – Пологе – Оріхів – Запоріжжя з обов’язковим розмінуванням по всьому маршруту. 

Однак пізніше вона повідомила, що Маріуполь досі заблокований для евакуації людей. 

10 березня російські окупаційні війська здійснили новий авіаналіт на Маріуполь. Близько 16:30 9 березня окупанти скинули з літаків кілька потужних бомб на дитячу лікарню та пологовий будинок у Маріуполі. Усі корпуси медзакладу були зруйновані вщент. 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE