Politerno > Україна і світ > “Еспресо”, “Прямий” і “П’ятий” заявили, що концерн Коломойського вимкнув їм мовлення

“Еспресо”, “Прямий” і “П’ятий” заявили, що концерн Коломойського вимкнув їм мовлення

  • 4 Квітня, 2022
  • 1516 Переглядів
  • 0

Вранці 4 квітня представники Концерну радіомовлення, радіозв’язку і телебачення (Концерн РРТ) без будь-яких законних підстав вимкнули мовлення телеканалів “Еспресо”, “Прямий” та “П’ятий”.

Про це йдеться у заяві телеканалу “Еспересо” та у зверненні “Прямого” і “П’ятого”.

У звʼязку з цим «Еспресо» звернувся з відкритим листом до президента України, РНБО, СБУ, Міністерства оборони та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

“На спроби отримати пояснення від Концерну РРТ, ми не отримали жодних відповідей. Але очевидно, що, якби це були законні дії, Концерну РРТ не було б складно на них послатись в обґрунтування своїх дій. Але на цей момент можна констатувати: ні Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, яка встановлює правила діяльності телеканалів, ні Міністерство оборони України, яке відповідно до закону регулює режим воєнного стану, ні РНБО України або будь-які інші уповноважені державні органи не ухвалювали жодних рішень щодо відключення телеканалу «Еспресо”, – ідеться в заяві телеканалу.

Телеканал «Еспресо» нагадує, що в його ефірі регулярно виходять щоденні інформаційні блоки іноземних партнерів – новини BBC (Велика Британія), Радіо Свобода, Голосу Америки (США), France 24 (Франція).

“Свідоме продовження відключення українського телеканалу «Еспресо» з української цифрової мережі Т2 може бути розцінене не інакше, як участь у війні проти України на стороні Кремля”, – вказують автори заяви.

Телеканал «Еспресо» з 21 березня транслює інформаційно-аналітичну програму виробництва Української служби Радіо Свобода Свобода Live. Свобода Live – це годинна інформаційно-аналітична програма, яка виходить в ефір щодня з понеділка по п’ятницю о 18-й годині за київським часом.

Також програму Свобода Live можна дивитися на сторінці Радіо Свобода в YouTube, Facebook та на сайті radiosvoboda.org.

Своєю чергою у відкритому листі журналістів “Прямого” і “П’ятого” зазначається:

“Рішення про відключення є цілковито і однозначно незаконним, оскільки не існує жодного документа, який би давав підстави концерну РРТ вночі відключати телеканали від мовлення. Немає жодного рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, – єдиного органу, який має право ухвалювати рішення щодо ефіру телеканалів. РНБОУ раніше, до речі, заявляла, що не має повноважень закривати канали.

У нас є всі підстави вважати, що мала місце незаконна нічна диверсія з відключення мовлення, відповідальність щодо якої несе директор концерну РРТ Кирило Данілов.

Прикметно, що раніше Кирило Данілов керував телекомпанією “Приват ТВ Дніпро” (“9 канал”), яка входить до медіа імперії олігарха Ігоря Коломойського. Все вказує на те, що в умовах війни Коломойський замість захисту країни займається вирішенням своїх бізнесових питань із зачистки інформаційного простору. Нагадаємо, що свого часу Коломойський був апологетом дружби з росією, і в 2019 році в інтерв’ю The New York Times заявив: “Російські танки будуть розміщені біля Кракова і Варшави. Ваше НАТО забруднить штани і купуватимуть памперси”. Як відомо, щодо Коломойського застосовані санкції США”.

Журналісти звертаються до президента Володимира Зеленського як гаранта Конституції України щодо “незаконних дій команди Коломойського у владі та їх можливого підігруванні росії, бо такі дії порушують принцип єдності”.

Нагадаємо, станом на 4 квітня у Житомирській області російських окупаційних військ немає.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE