Politerno > Україна і світ > Штайнмайєр визнав свої помилки щодо Путіна, а Меркель не шкодує про рішення щодо відмови Україні в НАТО

Штайнмайєр визнав свої помилки щодо Путіна, а Меркель не шкодує про рішення щодо відмови Україні в НАТО

  • 4 Квітня, 2022
  • 2008 Переглядів
  • 0

Президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр визнав помилки у політиці щодо росії. Ангела Меркель вважає правильним своє рішення не розпочинати процедуру прийняття України в НАТО у 2008 році.

Про це пише Welt, повідомляє “Європейська правда”.

 

“Моя прихильність до “Північного потоку — 2″ була явною помилкою. Ми чіплялися за мости, в які Росія більше не вірила і про які нас попереджали наші партнери”, – сказав він у понеділок у Берліні.

“Ми зазнали невдачі у створенні спільного європейського дому, до якого могла належати Росія. Ми зазнали невдачі з підходом включення Росії до загальної архітектури безпеки”, – додав він.

Цими заявами Штайнмаєр також відмежувався від колишнього канцлера Герхарда Шредера, чию політику щодо Росії Штайнмаєр підтримував спочатку як глава канцелярії до 2005 року, а потім як міністр закордонних справ у двох урядах Ангели Меркель.

В останні кілька днів Штайнмаєра критикували за те, що він не прокоментував своїх помилкових міркувань, особливо під час його перебування на посаді міністра закордонних справ. Тепер він сказав, що відповідальність за війну лежить на Владімірі Путіні.

Штайнмаєр пояснив, що його оцінка полягала в тому, що Путін не допустить повного економічного, політичного та морального руйнування своєї країни через своє імперське божевілля: “Я помилявся, як і інші”.

Німецький президент наголосив, що з Росією під керівництвом Путіна “не буде повернення до довоєнного статус-кво”.

Своєю чергою колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель заявила, що вважає правильним своє рішення не розпочинати процедуру прийняття України в НАТО у 2008 році.

«Федеральна канцлерка докторка Ангела Меркель підтримує свої рішення у зв’язку з самітом НАТО 2008 року в Бухаресті», — зазначила речниця.

Водночас вона повідомила, що Меркель підтримує зусилля міжнародної спільноти, спрямовані на припинення російсько-української війни.

«З огляду на звірства, які стають помітними в Бучі та інших місцях України, усі зусилля федерального уряду та міжнародної спільноти бути на боці України та покласти край варварству та війні росії проти України мають повну підтримку колишньої канцлерки», — повідомляє речниця.

Водночас на запрошення Зеленського приїхати в Бучу Меркель не відповіла.

Нагадаємо, резидент Володимир Зеленський видав указ про утворення делегацією для участі в переговорах з росією щодо підготовки та узгодження проєкту договору про гарантії безпеки України.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE