Politerno > Україна і світ > З початку квітня Офіс омбудсмена отримав близько 400 заяв про сексуальне насильство – Денісова

З початку квітня Офіс омбудсмена отримав близько 400 заяв про сексуальне насильство – Денісова

  • 27 Квітня, 2022
  • 548 Переглядів
  • 0

Протягом перших двох тижнів квітня в Офіс омбудсмена надійшли близько 400 заяв від громадян з окупованих чи вже звільнених територій України про випадки сексуального насильства з боку російських військових.

Про це в інтерв’ю «Суспільному» розповіла Уповноважена Верховної Ради із захисту прав людини Людмила Денісова.

За її словами, п’ятеро психологів її Офісу не справляються з таким навантаженням.

«Я висловила прохання до ЮНІСЕФ, щоб вони збільшили майже у два рази кількість психологів, щоб і допомога була якісною, і щоб не було вигорання, у тому числі цих психологів, які і вдень і вночі отримують такі звернення. І ці випадки дуже страшні», – розповіла Денісова.

23 березня генеральна прокурорка Ірина Венедіктова повідомила про першу заочну підозру в порушенні законів і звичаїв війни російському військовому, який зґвалтував українську жінку, перед тим вбивши її чоловіка, на Київщині.

Про те, що російські окупанти ґвалтують жінок на окупованих українських територіях, міжнародні медіа вперше повідомили 4 березня із посиланням на міністра закордонних справ Дмитра Кулебу.

При цьому під час війни випадки зґвалтувань верифікувати практично неможливо, адже на окупованих територіях саме загарбники не дають повноцінно працювати не тільки правозахисникам, а й правоохоронцям та лікарям.

Слідчі підрозділи та криміналісти наразі документують злочини російської армії в місцях активних бойових дій на Київщині, зокрема у Бучі, у тому числі щодо мирного населення. У Нацполіції зазначають, що фіксують страшні наслідки обстрілів населених пунктів та звірства російських військових відносно мирних громадян – катування місцевих жителів на окупованих територіях, зґвалтування та тортури над жінками і дітьми.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE