Politerno > Україна і світ > Лише три з 14 автобусів евакуйованих маріупольців доїхали до підконтрольної Україні території

Лише три з 14 автобусів евакуйованих маріупольців доїхали до підконтрольної Україні території

  • 3 Травня, 2022
  • 1839 Переглядів
  • 0

Мер Маріуполя Вадим Бойченко заявив, що лише три з 14 автобусів із евакуйованими біженцями доїхали до підконтрольної Україні території, доля людей із 11 автобусів невідома.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна». 

 

«Коли ми оголосили, і російська сторона погодилася на евакуацію, що дасть нам 90 автобусів, визначили 3 локації, але приїхало лише у 2 локації 14 автобусів, а до України доїхало лише 3. Ми розуміємо, що десь поділися 11 автобусів, які мали рухатися у бік Запоріжжя на підконтрольну частину нашої держави, але десь загубилися. Втрачаються вони у цих фільтраційних центрах, на жаль, вони (окупанти) забирають та викрадають наших мешканців, і сьогодні це відбувається і в нашому українському Маріуполі», – розповів Бойченко в ефірі телемарафону у вівторок вранці,

Він додав, що в Маріуполі та навколо міста знаходяться чотири фільтраційні центри, де окупанти прискіпливо проводять «фільтрацію» українців, які виїжджають на підконтрольну українському уряду територію.

«Жителі чекають місяць, понад місяць чекають на цю фільтрацію. Якщо ти так чи інакше пов’язаний із держслужбою, муніципальною службою, то ти отримуєш 2 місяці, 2 тижні в’язниці, як вони це визначають, я не знаю. Ті, хто пройшов цю в’язницю, ці тортури, вони вже дають свідчення», – розповів Бойченко.

Він також повідомив, що у вівторок очікувалася евакуація 2 тисяч маріупольців із окупованого Бердянська Запорізької області, куди вони змогли дістатися самостійно. Проте окупанти зривають евакуацію.

«Вони вже 2 тижні чекають на цю евакуацію, і ми оголосили початок цієї евакуації, але ворожі російські війська руйнують наші плани і не дають такої можливості, щоб наші українці, наші маріупольці дісталися підконтрольної частини нашої держави, до міста Запоріжжя… Зараз колона рухається в напрямі Запоріжжя, ще триває ця евакуація… Чекаємо, що вона все ж таки відбудеться», – розповів сер Маріуполя.

За словами мера, в окупованому місті залишається понад 100 тисяч людей, у тому числі щонайменше 200 безпосередньо на території заводу «Азовсталь».

«Ще мирні залишилися і на «Азовсталі», у нашій фортеці, яка теж зазнає руйнувань… і вони теж далі чекають на евакуацію. Понад 200 осіб місцевого населення також ховаються на цій території. Також там наші хлопці продовжують захищати Маріуполь, захищати нашу державу… У місті залишається понад 100 тисяч населення, які також чекають на евакуацію», – сказав Бойченко.

Нагадаємо, 1 травня понад 50 мирних жителів були евакуйовані в неділю з маріупольського металургійного заводу «Азовсталь» до тимчасового центру для переміщених осіб у селі Безіменне у Донецькій області, яке перебуває під окупацією.

Полк “Азов” передав унікальні кадри нинішньої операції з евакуації людей в Маріуполі.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE