Politerno > Україна і світ > Які дані отримує Україна від розвідки США та чи допомагали нам потопити крейсер “Москва”?

Які дані отримує Україна від розвідки США та чи допомагали нам потопити крейсер “Москва”?

  • 12 Травня, 2022
  • 1035 Переглядів
  • 0

США відправляють Україні військову техніку на мільярди доларів і публічно звітують про кожний внесок, однак там дуже обережно ставляться до надання розвідувальних даних щодо російської армії.

Американські посадовці на умовах анонімності розповіли «The Washington Post» про обмін розвідданими між США та Україною. Чи допомагає це Україні та як відреагував Джо Байден на витік інформації? Читайте переклад і адаптацію статті від Громадського радіо.

Зараз Україна отримує дані щодо дислокації та переміщення російських сил у реальному часі. Зокрема, через супутникові знімки й повідомлення від джерел в США, зазначають американські та українські посадовці.

«Розвідка добре працює. Завдяки їй ми знаємо, де росіяни, і можемо по них вдарити», – каже один український посадовець і зображає пальцем бомбу, яка влучає у ціль.

Попри те, що США надає підтримку для оборони України від російського вторгнення, американські посадовці мають обмежений доступ до інформації про те, як українські бенефіціари використовують військову техніку та розвіддані.

Це може спровокувати Кремль на дії проти США і союзників у відповідь, а також збільшує загрозу прямого протистояння між двома ядерними державами, зазначають журналісти «The Washington Post».

Правила обміну розвідданими

Американська адміністрація розробила керівні принципи щодо обміну розвідданими з Україною, аби запобігти загостренню напруги між Москвою і Вашингтоном. Їх отримали співробітники розвідслужб на робочому рівні. Ці керівні принципи містять дві важливі заборони, що стосуються видів інформації, які США може надавати Україні.

По-перше, США не може надавати деталізовану інформацію, яка могла б допомогти у знищенні російського керівництва. Зокрема, старшого офіцерського складу і міністрів. Тобто Валєрій Гєрасімов, начальник Генштабу ЗС рф, і Сєргєй Шойгу, міністр оборони рф, теж підпадають під цю категорію. Хоча заборона не поширюється на російських військових офіцерів, США «не дуже активно допомагає вбивати генералів будь-якого роду», каже представник Міністерства оборони.

По-друге, забороняється передавати будь-яку інформацію, яка допоможе Україні атакувати російські цілі поза межами України. Таким чином Америку не можна буде назвати учасницею атак з боку України на росіян всередині рф.

Водночас американські посадовці не відмовляють Україну від проведення таких операцій. Україна має «робити все, що необхідно, для захисту проти російської агресії», зазначив державний секретар США Ентоні Блінкен на комісії Конгресу США минулого місяця.

Окрім заборонених категорій розвідданих, США відповідно до одного з правил не надає Україні «точних наведень» [targeting information – ред.]. Тобто, наприклад, американська розвідка не буде повідомляти точне місцеперебування російського генерала і тим більше допомагати у його знищенні.

Варто зазначити, що США можуть надавати інформацію про місцеперебування командних пунктів та пунктів управління – де часто можна знайти російських старших офіцерів – адже це може допомогти в обороні України. Тому якщо під час атаки на командний пункт вб’ють російського генерала, фактично американці до цього прямо непричетні, адже не давали на нього наведення.

Здається, що немає різниці між наданням розвідданих Україні й допомогою у знищенні росіян. Однак правові експерти зазначають, що визначення «наведення» [targeting – ред.] дає правові й політичні підстави стверджувати, що США не є стороною конфлікту.

«Якби США надавали точні наведення іноземній стороні й були залучені у прийнятті рішень щодо визначення цілей, ми б керували силами [цієї сторони], а вона своєю чергою виступала б посередником, – каже Скотт Андерсон, колишній співробітник Державного департаменту США. — Це б означало практично напад на росію, після чого рф могла б вдарити у відповідь».

Крейсер «Москва» та американська розвідка

За словами «The Washington Post», завдяки даним американської розвідки Україна змогла потопити крейсер «Москва», що опосередковано може сильніше втягнути Америку у війну. Посадовці, залучені до цього випадку, зазначають, що тоді США допомогли ідентифікувати корабель, помічений українцями у квітні.

США регулярно надає розвіддані щодо російських кораблів у Чорному морі, з яких запускали ракети по Україні та які могли б підтримати напад на українські міста. Зокрема, на Одесу, каже високопоставлений американський посадовець. Важливо розуміти, що ці дані покликані допомогти в обороні України. І саме Україна вирішує, що робити з інформацією: знищувати «Москву», укріплювати захист довкола Одеси чи евакуювати цивільних.

«Ми не надавали Україні точного наведення на «Москву», – зазначив офіційний представник Пентагону Джон Кірбі у письмовій заяві. — Ми не брали участі у рішенні України знищити корабель чи в операції зі знищення. Ми не знали про наміри України атакувати корабель. Українці мають власний розвідувальний потенціал для відстеження і нападу на російські військові кораблі, що вони й зробили».

У цьому випадку розвідка США допомогла Україні переконатись, що дві цінні ракети «Нептун», запущені по крейсеру «Москва», не будуть витрачені даремно.

Аналітики стверджують, що затоплення такого важливого корабля було приниженням для путіна і драматичним успіхом України у війні. Водночас адміністрація Байдена продовжувала наголошувати на тому, що США прямо не допомагали Україні атакувати «Москву».

Через день після оприлюднення інформації у медіа щодо ролі США у знищенні крейсеру «Москва», Джо Байден персонально зателефонував директору ЦРУ Вільяму Дж. Бернсу, директорці Ради національної безпеки США Евріл Гейнс, а потім міністру оборони США Ллойду Остіну. Президент дав зрозуміти, що він дуже засмучений через витік інформації, і попередив, що це заважає дотримуватись важливої для США цілі – допомагати Україні, – зазначає представник адміністрації.

Нагадаємо, парламент схвалив конфіскацію майна фізичних та юридичних осіб РФ та Білорусі.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE