Politerno > Україна і світ > До кінця літа сили російської армії занепадуть і Україна її витисне – генерал США Бен Годжес

До кінця літа сили російської армії занепадуть і Україна її витисне – генерал США Бен Годжес

  • 20 Травня, 2022
  • 1132 Переглядів
  • 0

За інформацією британської військової розвідки та низки західних аналітиків, наступ Росії на Донбасі втратив темпи і за нинішніх умов Росія навряд чи зможе значно його прискорити.

Так, генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ під час пресконференції в Берліні минулого тижня говорив, що «війна Росії в Україні йде не за планом Москви», відзначивши, що Росія не змогла захопити Київ, а також відступила від Харкова.

Такої ж думки дотримуються й аналітики американського Інституту вивчення війни. На уповільнення темпу «брутального вторгнення Росії» вказував і заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане.

Західні експерти та аналітики звертають увагу на те, що Росії доводиться змінювати стратегію та перейти від спроб блискавичних та швидких перемог до війни на виснаження. Старший науковий співробітник Atlantic Council Ян Бжезинський в інтервʼю «Голосу Америки» зазначив, що Росія цілком змінила свою стратегію, бачення того, чого вона сподівалась швидко досягти.

“Спочатку, Росія розраховувала на блискавичний удар, обезголовлення Києва, та встановлення контролю над всією територією країни. Зараз Росія грає в зовсім іншу гру та має зовсім іншу стратегію, в якій вона використовує масштабні людські сили, щоб вимотати та подрібнити українські війська», – говорить Ян Бжезинський. На його думку, стратегію Росії зараз можна порівняти із руйнівним льодовиком: «Вони намагаються нарощувати величезну кількість сил і вони дуже повільно, неефективно та з величезною руйнацією повзуть вперед на український простір, руйнуючи все навколо”, – зазначив Бжезинський.

“Ми знаємо, шо Путін персонально дуже залучений у всі деталі військової кампанії, що є ознакою того, що, я думаю, у Кремлі паніка. Те, що не прозвучала заява про повну мобілізацію, означає, що в Кремлі розуміють, що підтримка населенням цієї війни не така вже й велика, їм потрібні пояснення і відповіді на запитання «чому». Чому в армію беруть нових призовників та чому їм потрібно воювати за кордонами Росії? Тому є багато проблем, як, думаю, показала ця дуже похмура та невтішна церемонія 9 травня”, – зазначив в ексклюзивному інтервʼю Голосу Америки колишній командувач Сухопутних сил США у Європі генерал-лейтенант Бен Годжес, який очолював американські сили в Європі у 2014–2017 роках.

На його думку, Росія не змогла досягнути всіх своїх цілей, міністерство оборони РФ показало себе як корумпована інституція, а російські солдати – як вбивці, які використовують зброю проти цивільних об’єктів.

“Потім Путін навіть дав почесні гвардійські звання бригаді, причетній до вбивства цивільних у Бучі. Тому я не думаю, що їм є що святкувати.

Зрозуміло, що вони захопили територію, завдають величезної шкоди економіці України. Вони блокують експорт зерна. Попереду ще багато викликів, але нічого з цього не можна назвати перемогою для Росії, зважаючи на те, які цілі ставив Кремль перед собою. Відверто кажучи, я думаю, що Росія не може продовжувати робити те, що вони роблять нескінченно. Думаю, кульмінація настане десь наприкінці літа, коли в них закінчаться люди, амуніція та воля до боротьби”.

Відповідаючи на запитання, наскільки далеко може зайти Путін, якщо він програватиме цю війну, Годжес зазначив: “Звичайно, ми з серйозністю ставитимемось до погроз Путіна, але я не вірю, що він може насправді використати ядерну зброю, тому що це не дасть йому жодних переваг. Якби це було справжньою перевагою, він би використав це. Але його єдина перевага з ядерною зброєю є тоді, коли він її не використовує. Якщо це тисне на згуртованість та готовність країн надавати допомогу Україні, то загроза використання ядерної зброї дає йому певні важелі впливу.

Для Заходу буде неможливим залишатись осторонь, якщо Путін використає ядерну зброю, залишивши себе без важелів впливу. В такому випадку відповідь Заходу буде, мабуть, неядерною, але руйнівною, такою, що зруйнує або серйозно пошкодить Чорноморський флот Росії, та російські війська всередині України. В Росії не буде ніяких переваг так вчиняти.

Також, думаю, навколо Путіна є люди, які думають, що життя після Путіна існує. Тому, гадаю, використання ядерної зброї малоймовірне. Але він не здасться просто так, він не скаже: «Я був неправий, тому я піду». Росію треба перемогти на полі бою, потрібно розбити російські сили на полі бою. Саме тому не можна гальмувати у наданні Україні допомоги і ресурсів, які їй потрібні”.

Нагадаємо, зранку 20 травня українська протиповітряна оборона збила російську ракету у Львівській області, на Житомирщині зафіксовано два вибухи.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE