Politerno > Україна і світ > Данія та Нідерланди проти членства України в ЄС, підготовлено два рішення щодо статусу

Данія та Нідерланди проти членства України в ЄС, підготовлено два рішення щодо статусу

  • 10 Червня, 2022
  • 1072 Переглядів
  • 0

Більшість країн-членів Євросоюзу, зокрема Італія, не проти надання Україні статусу кандидата на вступ в ЄС. Данія і Нідерланди не підтримують членство України в об’єднанні.

Про це повідомляє ділове видання Bloomberg.

За даними посадовців, які ознайомлені з деталями зустрічі послів країн-членів ЄС, Польща, Литва та Ірландія заявили, що очікують від інших країн Євросоюзу однозначного рішення та надання Україні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу.

Естонія наголосила, що необхідно “дати надію” Україні.

Водночас у Німеччині зазначили, що результатом може стати умовний статус кандидата для України.

А от у Данії наголосили, що наразі Україна не відповідає критеріям стабільності інститутів, які гарантують демократію, верховенство права, права людини, захист меншин тощо.

“Києву потрібно буде фундаментально вдосконалити свою законодавчу та інституційну базу, щоб прогресувати у всіх цих сферах”, – йдеться у дипломатичній ноті Данії, з якою ознайомилось ЗМІ.

Загалом у Данії впевнені, що зараз Україна на “дуже ранній стадії” готовності взяти на себе зобов’язання, необхідні для членства в ЄС та створення функціонуючої ринкової економіки або становлення конкурентоспроможності на єдиному ринку.

Щодо позиції Нідерландів, то Bloomberg не мав змоги ознайомитись з дипломатичною нотою цієї держави, однак за даними джерел, Амстердам також сумнівається у доцільності надання Україні статусу кандидата в ЄС.

Як йдеться у статті Європейської правди “Кандидат з нюансами: що відбувається у ЄС перед історичним рішенням щодо України”, в Європейському союзі розглядають два варіанти розвитку ситуації із наданням Україні статусу кандидата на вступ:

План А передбачає, що Єврокомісія надасть висновок про те, що Україна відповідає критеріям і ЄС визнає за нею статус кандидата вже зараз. Натомість усі наступні кроки, як-от початок переговорів, будуть обумовлені проведенням реформ.

План Б, який просувають кілька столиць, передбачає, що умови висунуть вже зараз, і до їх виконання Україна буде “кандидатом у кандидати”.

Перелік умов пропонують прописати у висновках Єврокомісії, щоб це виглядало не ідеєю держав-членів, а сама ЄК.

На саміті у червні в цьому разі Україні повідомлять, що вона стає лише “потенційним кандидатом”, а також отримує юридично визнану перспективу членства, яка досі формально справді не зафіксована у жодному документі.

Серед окремих посадовців Єврокомісії та серед окремих держав-членів є думка, що план Б не буде “зрадою”. Його навіть “зливають” у ЗМІ, готуючи до імовірного негативного розвитку. Так, низка ЗМІ минулої ночі поширила повідомлення агенції Bloomberg із заголовком Ukraine Likely to Win Initial EU Backing for Path to Membership.

“Але у вигляді цієї “перемоги” джерело в ЄС розповіло журналістам саме про план Б, який стане для Києва безумовною поразкою. Про це вже публічно заявили в уряді, і на Банковій. Про це одностайно кажуть українські експерти-реформатори, які спрямували до ЄС лист з цього приводу, який зібрав безпрецедентно широку підтримку”, – йдеться у статті.

За інформацією “Європейської правди”, найближчими днями Україну відвідає президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Мета її візиту – пояснити особисто Зеленському стан речей і підказати, як Київ може запобігти негативному рішенню саміту.

Нагадаємо, російським окупантам не вдалося оточити Сєвєродонецьк, а в Маріуполі та Херсоні критична ситуація з медичними послугами та ліками.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE