Politerno > Україна і світ > Рідні захисників “Азовсталі” звернулися до світу – ООН готова розслідувати вбивство полонених в Оленівці

Рідні захисників “Азовсталі” звернулися до світу – ООН готова розслідувати вбивство полонених в Оленівці

  • 30 Липня, 2022
  • 664 Переглядів
  • 0

Родини українських військовополонених з “Азовсталі” закликають світ визнати РФ державою-спонсором тероризму. ООН готова направити експертів для проведення розслідування обставин обстрілу СІЗО в Оленівці.

Асоціація родин захисників “Азовсталі” опублікувала своє звернення у Telegram.

На Софійській площі в Києві в суботу родичі українських військовополонених з “Азовсталі” і активісти закликали світову спільноту відреагувати на трагедію, що сталася в п’ятницю в колонії окупованої Оленівки, і визнати РФ державою – спонсором світового тероризму.

На площі зібралося кілька десятків людей, серед яких здебільшого були родичі військовополонених бійців полку “Азов”. Групи людей з плакатами вишикувалися в шеренгу на Софійській площі біля пам’ятника Богдану Хмельницькому.

Організатором заходу виступила ініціативна група “Вирій” за підтримки “Асоціації сімей захисників “Азовсталі”.

Дружина командира полку “Азов” Катерина Прокопенко зазначила, що, коли захисники “Азовсталі” склали зброю і пішли в полон, ООН і Міжнародний Комітет Червоного Хреста запевнили, що їхньому життю та здоров’ю нічого не загрожуватиме.

Аналогічні акції також анонсовані 30-31 липня в низці міст і країн світу, зокрема Берліні (Німеччина), Кракові (Польща), Стамбулі (Туреччина), Монреалі (Канада), Франкфурті (Німеччина), Ремербергу (Німеччина), Женеві (Швейцарія). Також це буде Гран Канарія, Лас Палмас, Варшава (Польща), Батумі, Тбілісі (Грузія), Амстердам (Нідерланди), Аліканте (Іспанія), Рига (Латвія) і Лондон (Велика Британія).

Дослівно заява асоціації родин захисників “Азовсталі”: “Ми вимагаємо визнати Росію державою-спонсором тероризму, яка не дотримується норм Женевських конвенцій та порушує усі правила ведення війни.

Вимагаємо від ООН та МКЧХ, які гарантували збереження життя українських військовополонених, негайно відреагувати на терористичний акт, здійснений Росією та направити своїх представників на територію колонії в смт. Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області з метою інспекційної місії для з’ясування обставин трагедії, стану здоров’я поранених та інших військовополонених, сприянні у передачі тіл загиблих військовополонених українській стороні”.

Своєю чергою заступник офіційного представника генсека ООН Фархана Хака, якого цитують “РИА Новости” заявив, що ООН готова направити групу експертів для проведення розслідування обставин обстрілу СІЗО в Оленівці, окупованій росіянами Донецької області.

“У зв’язку з нещодавньою трагедією у в’язниці в Оленівці ми готові направити групу експертів, здатних провести розслідування з дозволу сторін”, – зазначив Хака.

Як повідомлялося, українські захисники вимагають, щоб ООН та МКЧХ, які виступали гарантами життя та здоров’я бійців ЗСУ, направили своїх представників в колонію, де росіяни утримують полонених. 

Сенат США одноголосно схвалив резолюцію із закликом до держсекретаря Ентоні Блінкена оголосити Росію державою-спонсором тероризму за її дії в Чечні, Грузії, Сирії та Україні.

Нагадаємо, ЗСУ відбили штурми росіян на Слов’янському, Авдіївському і Новопавлівському напрямках, водночас на Бахмутському напрямку росіяни мають частковий успіх і закріплюються на околиці Семигір’я.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE