Politerno > Україна і світ > ОПУ презентував перший документ щодо гарантій безпеки для України – в РФ відреагували

ОПУ презентував перший документ щодо гарантій безпеки для України – в РФ відреагували

  • 13 Вересня, 2022
  • 624 Переглядів
  • 0

Офіс президента у вівторок презентував рекомендації щодо “Київського безпекового договору” для стратегічного партнерства України та країн-гарантів. 

Про це повідомляється на сайті президента України.

"Ухвалення цих рекомендацій дасть потужний сигнал Володимиру Путіну. Це продемонструє, що наша відданість Україні не похитнеться, що його війна – марна. Це також дало б сигнал українському народові, що ми віддано підтримуємо незалежність і суверенітет України стільки, скільки це потрібно. Зробити це правильно означає закласти новий наріжний камінь європейської безпеки. Якщо цього не зробити, це означатиме загострення кризи на європейській землі", - йдеться у повідомленні. 

Запропоновані рекомендації передбачають: 

  • Україні потрібні ресурси на утримання потужних ЗС, здатних протистояти воєнізованим формуванням РФ.

  • Багаторічні стабільні інвестиції в оборонно-промислову базу України, передача зброї та розвідувальна підтримка з боку союзників, інтенсивні тренувальні місії та спільні навчання під егідою ЄС й НАТО.

  • Гарантії безпеки мають окреслювати низку зобов’язань, узятих групою гарантів разом з Україною. Гарантії мають бути політично та юридично обов’язковими для виконання.

  • Договір об’єднає основну групу країн-союзників та Україну. Ця група держав-гарантів може складатися зі США, Великої Британії, Канади, Польщі, Італії, Німеччини, Франції, Австралії, Туреччини, а також країн Північної Європи та Балтії, Центральної та Східної Європи.

  • Пакет гарантій містить як превентивні заходи, так і заходи, які мають бути вжиті невідкладно у разі нового посягання на суверенітет і територіальну цілісність України. 

  • Договір передбачає повноцінний санкційний пакет проти країни-агресора, а також може містити додаткові компоненти, зокрема угоди про забезпечення сучасними системами ППО/ПРО, регіональні угоди про безпеку в Чорному морі тощо.

  • Гарантії безпеки не замінюють прагнення України вступити до НАТО.

З повним текстом рекомендацій можна ознайомитись на сайті президента України. 

Пакет рекомендацій показали Володимиру Зеленському: "Я детально ознайомився з цим документом. Вважаю, що він підготовлений на високому рівні. Це перший, але дуже важливий крок. Ці рекомендації мають стати основою майбутнього безпекового договору".

Зеленський наголосив, що "це має бути робочий дієвий механізм". Президент також попросив Андерса Фога Расмуссена долучитися до діалогу з лідерами держав.

 

Голова комітету Держдуми РФ з міжнародних справ та лідер ЛДПР Леонід Слуцький назвав "ескалацією" опубліковані Офісом президента України рекомендації щодо гарантій безпеки, а також пригрозив західним партнерам України конфліктом з "ядерною Росією", повідомили ТАСС та Regnum.

"Усі його пункти спрямовані лише на подальшу ескалацію, а не на вирішення поточної ситуації. По суті пропонується задокументувати просування військової інфраструктури країн Заходу до російських кордонів, накачування (України - ред.) західними озброєннями.

Це ніякі не гарантії безпеки, це проект пакту про залучення країн НАТО та їхніх союзників до конфлікту (в Україні – ред). Проект проти Росії, проти ядерної держави. Сподіваюся, всі західні партнери Києва добре усвідомлюють, під чим їм пропонують підписатися", - заявив Слуцький.

За його словами, проект Київського договору з безпеки лише закріпить санкційний тиск на країну-агресора. Слуцького також обурив пункт, який "не скасовує вступ України до НАТО".

Він додав, що рекомендації щодо гарантій безпеки "точно ніяк не стикаються" з цілями війни проти України, а так звана "спецоперація" буде продовжена.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE