Politerno > Тернопільщина > Обманута парафія, або навіщо церкві багатоквартирний будинок

Обманута парафія, або навіщо церкві багатоквартирний будинок

  • 26 Вересня, 2022
  • 11487 Переглядів
  • 0

У Тернополі набирає обертів скандал навколо будівництва багатоквартирного будинку на ділянці, що належить УГКЦ Пресвятої Тройці Тернопільсько-Зборівської єпархії. Замість релігійних споруд та затишного скверу, на які розраховували мешканці навколишніх будинків, отець Ілля Довгошия «замовив» колишньому депутату Тернопільської міської ради Володимиру Бліхару та власнику БК “Грін парк” Володимиру Мичку будівництво висотки.

А тепер про все по порядку.

«Одкровення» про Духовно-культурний центр

До початку двохтисячних років земельна ділянка площею 0,5265 га з кадастровим номером 6110100000:08:017:0055 за адресою вул. А. Чайковського, Малишка, Слівенська у числі інших земельних ділянок, на яких згодом з’явилися котеджі та багатоповерхові будинки, за тристоронньою угодою знаходилася у користуванні будівельної компанії «Тернопільбуд». В цей час до голови ієрарха Тернопільсько-Зборівської єпархії Михайла Сабриги, отця Іллі Довгошиї, тернопільського міського голови Богдана Левківа, нардепа Ярослава Джоджика та інших чиновників звернулися нібито парафіяни УГКЦ Пресвятої Тройці Тернопільсько-Зборівської єпархії та мешканці міста з проханням виділити ділянку повздовж парафіяльного приборства для церковних споруд. Єпарх Сабрига затвердив «рішення про узгодження затримати територію».

Мотивувала парафія своє прохання надзвичайно благими намірами – збереженням озеленення, сприянням розвитку туризму та планами збудувати на зазначеній території Духовно-культурний центр, який мав включати: алею Хресної дороги, алею історії ГКЦ, духовні забудови, дитячий майданчик і тому подібне. Такий центр, за твердженням авторів звернення, мав духовно збагачувати мешканців масиву. Найбільше, судячи з тексту документу, парафія бажала завадити будівельникам і комерсантам забудувати зелені зони.

Василь Лило не встояв перед святим задумом церковної громади і відмовився від ділянки на її користь.

Територія чекала на свій час роками і використовувалася людьми з сусідніх будинків для городництва. І ось 21 серпня 2020 року (рішення №7/54/156) розглянувши звернення релігійної організації парафії Української Греко-Католицької Церкви Пресвятої Тройці міська рада Тернополя затвердила проект землеустрою щодо відведення та надання у постійне користування земельної ділянки за адресою вул. А. Чайковського, Малишка, Слівенська для розширення території під будівництво комплексу храмових та парафіяльних споруд.

А вже 29 січня 2021 (№8/3/78) Тернопільська міська рада вносить зміни у рішення від 21 серпня 2020 року та після слів «храмових споруд» додає: «та парафіяльних, житлових і громадських споруд».

23 липня 2021 року скандально відомий начальник управління містобудування, архітектури та кадастру Василь Бесага затверджує містобудівні умови та обмеження для будівництва багатоповерхового житлового будинку з нежитловими приміщеннями громадського та релігійного призначення на згаданій ділянці. Цільове та функціональне призначення згідно затвердженого плану зонування території Тернополя (із внесеними змінами): зона змішаної багатоквартирної житлової та громадської забудови (Ж-3). Містобудівні умови та обмеження: висота будівлі – до 30.0 м від планувальної відмітки землі.

Ось так буде виглядати «духовно-культурний» центр:

Звісно, про жодні приміщеннями релігійного призначення не йдеться. Ніякого Духовно-культурного центру будувати  ніхто не збирався, хоч як би зараз отець Ілля не розповідав про відсутність фінансування. Майже за два десятки років щось, та й можна було для громади збудувати – недільну школу, дитячу площадку або ж облаштувати затишний сквер.

Хтось дуже нахабно та цинічно дурить парафіян, і цей «хтось» заключив з будівельниками інвестиційну угоду, за якою, як стверджують дотичні до процесу люди, дві квартири у збудованому будинку належатимуть парафії, а дві інші – єпархії.

Крім того, цей «хтось» отримав винагороду у сумі 50 тисяч доларів і одразу після оборудки з’їздив в Іспанію до свого сина.

Так звані «батьківщинці» за ширмою

Як читач міг помітити з фотографії паспорту будівництва, основним замовником проєкту виступає сама парафія. Іншим замовником є нікому невідома компанія «Слівен 21» з такими ж невідомими засновниками – мешканцями сіл Велика Плавуча, Мала Плавуча та Дзвиняча.

Підрядником будівництва є компанія «Явір-90», якою керує відомий у церковних колах підприємець Богдан Завитій. Цього підприємця знають не лише серед греко-католицьких священників, але й у православному клірі – у 2017 році ПЦУ нагородила його орденом Христа Спасителя. Мабуть збудував черговий «духовний центр» на замовлення авторитетних єрархів.

Все вказує на спробу приховати справжніх «ідейних натхненників» процесу за ширмою маловідомих осіб. Але читача цікавлять головні діючі особи оборудки. З них, власне й почалося наше занурення у тему.

Про ексдепутата тернопільської міської ради Володимира Бліхара, який ще кілька років назад почав «опрацьовувати» отця Іллю, нам розповіли джерела серед забудовників. Син головного лікаря Університетської лікарні вихваляється великим проєктом, до якого зумів дотягнутися після провального «сонячного» бізнесу. Ось що про участь колишнього власника «Viknar’off» в проєкті будівництва «релігійної багатоповерхівки» пише депутат Тернопільської обласної ради Олег Любінський, який в даний час знаходиться на фронті (наводимо фрагмент допису):

«Мова йде про зелену ділянку посадки поблизу церкви, де раніше, зі згоди громади, планувалося впорядкувати сквер, збудувати дитячий і спортивний майданчики тощо. Однак замість омріяних зон відпочинку для дорослих і дітей, на цій території з’являється будівельна техніка, усе обноситься високим парканом, встановлюється цілодобова охорона, а здивованій громаді повідомляється, що тут буде збудований 10-поверховий будинок на 6 під’їздів (підрядником цього хмарочоса виступає ПП «Явір-90»). Подейкують,  що до цієї незаконної забудови причетний колишній депутат Тернопільської міської ради Бліхар Володимир Васильович, який виїхав на постійне місце проживання на Кіпр.

Я миттєво відреагував на звернення громади і направив депутатське звернення до Тернопільської міської ради та Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ надати мені перелік документів на право забудови цього об’єкта.  Державні та громадські установи і організації зобов’язані надати відповідь у термін, передбачений законом України».

Ввечері 26 вересня журналіст Politerno навідався на збори парафіян згаданої церкви й поспілкувався з отцем Іллєю. Ми мали інформацію, що отець «обробляє» прихожан церкви, щоб вони засвідчили згуртованість і видимість загальної згоди громади на будівництво, хоча це є дуже далеким від правди. Зібрання, на яке потрапив наш журналіст, за свідченням кількох його учасників, було радше винятком, аніж звичним дійством. Парафіяни, які були на зібранні, але які входять до ініціативної групи проти забудови, розповіли нам, що ніякого широкого обговорення серед членів общини щодо будівництва будинку Ілля Довгошия не проводив, а підписи «за» збирав ще тоді, коли про житловий багатоповерховий будинок у документах не йшлося. Тобто люди голосували за будівництво релігійних споруд, а не висотки. Більше того, один з членів його команди, обізнаний в юридичних питаннях, задавав надто багато питань, за що був вилучений з церкви.

Під час спілкування журналіст запитав отця Іллю щодо ролі Володимира Бліхара у фінансуванні будівництва. Священник не став заперечувати участь підприємця в проєкті, хоча й зазначив, що безпосередньо з ним справи не веде. Про те, що автомобіль пана Володимира бачили біля будинку священника, нам повідомили члени ініціативної групи, яка виступає проти забудови й збирає підписи для блокування робіт.

Крім Володимира Бліхара нам було названо ім’я не менш відомого в Тернополі персонажа – скандального забудовника Володимира Мичка, який нещодавно «прославився» побиттям свого двоюрідного брата після повернення з Великої Британії. За даними наших співрозмовників, він є компаньйоном колишнього «народоконтролівця» у фінансуванні будівництва.

Володимир Мичко, фото: “Тернополяни”

Охороною будівельного майданчика займається сумнозвісна компанія «Роял-контракт», відома своїми мало не «вишибальними» послугами для Тернопільської міської ради, а також інших комунальні установ міста. Ця фірма належить голові Тернопільської обласної організації партії «Батьківщина» Степану Горуцу та колишньому заступнику міського голови Тернополя Володимиру Камінському, якого в даний час судять за спробу незаконної приватизації будівлі колишньої залізничної лікарні.

Одягнуті у військову форму співпрацівники цієї компанії, зокрема, залучені до акцій на підтримку ексзаступника Сергія Надала. Щоправда, дії цієї групи більше нагадують тиск на державного обвинувачувача. Також нам повідомили, що охоронці «Роял-контракт» намагалися спровокувати членів ініціативної групи безпосередньо на місці будівництва біля церкви та вели себе вкрай агресивно.

Наприкінці минулого року в розслідуванні ««Батьківщина» Сергія Надала. Як мер Тернополя рейдернув обласну організацію партії Юлії Тимошенко» ми писали про те, що обласний осередок «тимошенківців» рейдернув міський голова Тернополя Сергій Надал. Ми зазначали, що безпосереднє управління організацією здійснює комерційний директор ринку, він же власник згаданої охоронної фірми Степан Горуц. Після того, як Горуц почав наводнювати партійний осередок далекими від «Батьківщини» пристосуванцями, а подекуди й просто своїми закадичними друзями на кшталт Володимира Камінського, організацію залишили віддані й досвідчені партійці. Під час цих процесів до команди Горуца примкнув і Володимир Бліхар, про що ми теж згадували.

Як бачимо, у вищезгаданій конструкції учасників будівельної афери на «замовлення» парафії церкви Пресвятої Тройці прослідковується чіткий міжособистісний зв’язок. Це не випадкові люди. Очевидно, що «охоронна» ланка із фінансовою на перший погляд не переплітається, та все ж знімати з рахунку у цій справі Степана Горуца, якого називають людиною мультимільйонера Андрія Яреми, ми б не поспішали. Слідкуємо за подіями – рано чи пізно ми дізнаємося про усіх ділових партнерів отця Іллі Довгошиї.

Редактор Politerno Андрій Щесняк



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE