Politerno > Україна і світ > Уряд звільнив заступницю глави ФДМУ, яка хотіла забрати в Коломойського “Тернопільобленерго” – призначено людину олігарха

Уряд звільнив заступницю глави ФДМУ, яка хотіла забрати в Коломойського “Тернопільобленерго” – призначено людину олігарха

  • 29 Вересня, 2022
  • 4533 Переглядів
  • 0

Кабмін звільнив з посади першого заступника голови Фонду держмайна Ольгу Батову, яка виявила наміри забрати в олігархів Ігоря Коломойського та Костянтина Григоришина “Тернопільобленерго”, та призначив замість неї Дмитра Клименкова.

Відповідні розпорядження №830-р та №832-р від 27 вересня оприлюднено на офіційному урядовому порталі.

Згідно із повідомленням пресслужби ФДМУ, Клименков "займатиметься питаннями відновлення роботи найбільших державних підприємств та впровадження сучасних корпоративних стандартів управління".

Останні 9 років він працював в компанії "Міжнародні Авіалінії України" Ігоря Коломойського та партнерів, де очолював напрямок інфраструктури та логістики. До цього протягом семи років працював у шведській компанії Ericsson, де, зокрема, відповідав за планування проєктів та їх реалізацію під ключ.

Водночас звільнена з посади першого заступника голови ФДМУ Ольга Батова переходить на посаду радника голови Фонду.

На тлі цього призначення слід нагадати, що у липні в інтерв’ю Інтерфакс-Україна Ольга Батова заявила, що у керівництва фонду є ідеї, як забрати у Ігоря Коломойського та Костянтина Григоришина «Тернопільобленерго».

Чиновниця зазначила, що ФДМУ не може відновити контроль над "Тернопільобленерго", де державі належить 50,99% акцій, проте фактично обленерго контролюється наближеним до чинної влади олігархом Ігорем Коломойським.

У вересні 2021 року уряд Дениса Шмигаля виключив зі списку об’єктів великої приватизації державної власності державні пакети акцій ВАТ "Тернопільобленерго" у числі 5 інших обленерго.

Батова нагадала, що Фонд держмайна за рішенням Кабміну передав державні пакети акцій обленерго в управління Міністерства енергетики.

"Крім одного – "Тернопільобленерго". Там дуже давня історія: у них не переведені в бездокументарну форму акції, а реєстр акціонерів знаходиться у компанії, яка просто не видає його. Технічно Міненерго не може забрати це обленерго, оскільки нема акцій, реєстру акціонерів і юридично нема чого забрати", – розповіла Батова.

"Знаємо, що обленерго контролюється одним відомим олігархом, в якого там юридично немає навіть 1 акції. Є кримінальні провадження. У нас є ідеї, як вирішити ситуацію, і ми намагаємося її реалізувати. Це до речі гарний приклад, чому приватизація потрібна. Тому що юридично держава є мажоритарним акціонером, а фактично – взагалі контролю не має над підприємством, навіть звільнити керівника неможливо, тому що це повноваження наглядової ради, яку неможливо призначити, так як неможливо призначити загальні збори через відсутність реєстру акціонерів, а на підприємстві хтось "заробляє" в цей час", – додала голова ФДМУ.

50,99% акцій "Тернопільобленерго" належить державі. Ще по 20% акцій контролюють кіпрські фірми Larva Investments і Bikontia Enterprises, які приписують Ігорю Коломойському та Костянтину Григоришину. В.о. голови правління – багатолітній керівник підприємства Iгор Юхимець. 

Акції «Тернопільобленерго» досі не переведені у бездокументарну форму, реєстр акціонерів перебуває у компанії, яка його просто не видає. ФДМ та Міненерго досі технічно нічого не могли зробити з ними.

Що цікаво, між заявою Ольги Батової про ідею забрати «Тернопільобленерго» у Ігоря Коломойського та поданням нею заяви про звільнення за власним бажанням пройшов усього лише тиждень.

В цей час, розпорядженням №633 від 22 липня 2022 року, Кабінет Міністрів України переніс на початок 2023 року виключення держпакетів акцій ВАТ "Тернопільобленерго" (50,999%), ВАТ "Запоріжжяобленерго" (60,2475%), АТ "Харківобленерго" (65,0001%), АТ %) та АТ "Хмельницькобленерго" (70%) із переліку приватизації. Цим розпорядженням до 1 січня 2023 року зупиняється процес відчуження часток обленерго у статутному капіталі вказаних компаній-постачальників електроенергії.

А ще через 2 місяці Кабінет міністрів призначає на посаду першого заступника голови ФДМ Дмитра Клименкова – людину з кадрової обойми Ігоря Коломойського, який 9 років працював у МАУ олігарха. У якості "втішного призу" Батову призначили радником Клименкова.

Нагадаємо, від початку оголошення мобілізації в РФ уже призвали 100 тисяч осіб.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE