Politerno > Україна і світ > НАТО проведе у Європі ядерні навчання

НАТО проведе у Європі ядерні навчання

  • 14 Жовтня, 2022
  • 771 Переглядів
  • 0

Військово-повітряні сили НАТО відпрацюють свої можливості ядерного стримування із залученням десятків літаків над північно-західною Європою.

Про це повідомляє пресслужба Альянсу.

Водночас у НАТО зауважили, що навчання є регулярними, щорічними та не пов’язаними із подіями у світі.

Навчання триватимуть з 17 до 30 жовтня. У навчаннях “Steadfast Noon” беруть участь 14 країн і до 60 літаків різних типів, включно з винищувачами четвертого і п’ятого поколінь, а також літаками-розвідниками й літаками-заправниками. Справжня ядерна зброя не буде залучена на тренуваннях.

Генеральний секретар НАТО Йєнс Столтенберг підкреслив у четвер, що щорічні навчання були заплановані задовго до вторгнення росії в Україну. Він сказав, що тренування спрямовані на те, "щоб зробити ядерне стримування безпечним і ефективним. Це спосіб запобігти будь-якому нападу на союзника по НАТО і зберегти мир".

Раніше цього тижня Столтенберг заявив, що скасування "Непохитного Полудня" у цей момент "було б абсолютно неправильним сигналом", оскільки ядерна риторика Путіна є "небезпечною і безрозсудною".

Головна частина навчань відбудеться на відстані понад 1 000 кілометрів (625 миль) від Росії.

Також стало відомо, що Польща візьме участь у навчаннях з ядерного стримування, оскільки побоюється, що президент Росії Володимир Путін може натиснути на ядерну кнопку.

Як повідомлялося, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що президент РФ Володимир Путін не ставить перед собою мету застосування ядерної зброї в Україні та звинуватив Польщу в підбурюванні США до застосування такої зброї щодо РФ.

Нагадаємо, за словами керівника Центру конституційної демократії Університету Індіани Девіда Вільямса, досвід одноосібного управління країною під час воєнного стану може спокушати президента-переможця продовжувати управляти державою в ручному режимі.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE